„Nebezpečná nákaza tularémie zajíců se objevila v katastrálním území Naloučan, její ohnisko jsme vymezili na území s ochranným pásmem katastrálního území Čikova, Jasenice, Pucova, Jedova, Ocmanic a Zahrádky,“ informoval ředitel Krajské veterinární správy Jiří Šulc.


V místě platí mimořádná veterinární opatření. Všichni nalezení uhynulí zajíci nebo zastřelení ušáci s podezřelým chováním musí být laboratorně vyšetřeni. Nález každého mrtvého zajíce musí nálezce ihned oznámit uživateli honitby.


Tularemie se pravidelně na Třebíčsku objevuje od roku 2004 právě v této oblasti. Její nebezpečnost spočívá v tom, že je přenosná na domácí zvířata a při neodborné manipulaci s nakaženou zvěří i na člověka. K nákaze stačí extrémně nízká infekční dávka, třeba v podobě kapének. Tularemie může způsobit vážné onemocnění a v neléčených případech i smrt, a to i u člověka.


Nakažené zvíře ztrácí svou přirozenou plachost a může se chovat zmateně. U chronické formy poté dochází k vyhublosti, zvětšení a zhnisání mízních uzlin.
„Pozor by si měli dávat především majitelé psů, kteří své miláčky vodí do volné přírody v katastru těchto obcí. Zdravý zajíc by před psem normálně utekl. Pokud se jedná o nakažené zvíře, může se stát, že jej pes uloví a to rozhodně není v pořádku. Opatrní by měli být i motoristé, pokud usmrtí zajíce, měli by to ohlásit příslušnému mysliveckému spolku. Rozhodně by jej neměli konzumovat,“ varoval Božek Vejmelka z Krajské veterinární správy.