Před dvěma týdny se ze zemědělského objektu u Domamile ztratili dva býci. Minulý čtvrtek se odehrál další případ. Na pastvině mezi Chlístovem a Štěměchami se dokonce střílelo. „Pátráme po pachateli, který odcizil jednu jalovici. Druhou střelil a zanechal na místě," upřesnila policejní mluvčí Jana Kroutilová.

Lesonickým chovatelům hovězího dobytka tak podle policie vznikla třemi odcizenými kusy a jedním zastřeleným škoda sto tisíc korun.

„Obě jalovice ale byly určeny k dalšímu chovu, v němž by mohly být i dalších dvanáct let. Hodnota každé z nich je tak více než čtyřicet tisíc," poznamenala zootechnička Rolnické společnosti Lesonice Jiřina Pospíšilová. „Navíc jsme za zastřelenou jalovici museli zaplatit kafilérce osm korun za každé kilo. Při několikametrákové hmotnosti to také není málo," dodala.

Lup jim zhořkl

Podle ní si ale strávníci na ukradeném masu příliš nepochutnají. „Většina zvířat byla nedávno odčervena. Maso tak nebylo určeno ke konzumaci, ochranná lhůta přípravku je totiž v tomto případě až několikaměsíční," řekla Pospíšilová. „U kradeného masa nemá spotřebitel nikdy jistotu, že je vhodné k jídlu. Zvířata totiž mohou být po preventivním ošetření, což jsou například vakcinace nebo právě odčervení," upozornila.

Býci od Domamile měli dohromady osm metráků, už jen manipulace s takovými zvířaty není snadná. „To už člověk nedá do pytle. Museli na to být připravení. Při pohybu v blízkosti takto těžkých zvířat jde leckdy i o život," mínil domamilský starosta Radek Menčík. A podobně hovořila i Pospíšilová: „Býci byli asi desetiměsíční, nelze ale hovořit o nějakém cíleném výběru. Zloději si v tomto případě spíše na nic většího netroufli."

Zřejmě v noci ze čtvrtka na pátek došlo k dalšímu útoku u Chlístova v lokalitě Bezdíkov. „V tomto případě je pravděpodobnější, že si dvouleté jalovice vytipovali. Bohužel to není ojedinělý případ v okolí. Nedaleko odsud zastřelili před časem také na pastvině krávu i s teletem. Nic však nezpracovali, nechali to tam ležet," pověděla Pospíšilová.

Určitě to nebyly akce jednoho nebo dvou lidí s osobním autem. Na takovou věc se museli dobře připravit, ukrást dobytek není, jako když se přes cizí plot natáhnete pro jablko," podotkla Pospíšilová.

Na Třebíčsku se v poslední době hojně rozmnožily případy pytláctví, podle domamilského starosty a zároveň myslivce není spojitost s krádežemi dobytka od věci. „Může to souviset. Je ale také možné, že se pytláci mohli v této době, kdy se hlavně na Jemnicku objevilo vážné onemocnění srn (papilomatóza jelení poznámka redakce), přeorientovat právě na dobytek," poznamenal Menčík.

Podobně hovořil místostarosta Chlístova Jiří Božejovský. „Popravdě by mě to nepřekvapilo. Zrovna před nedávnem jsem se bavil s kolegou z práce, který je mysliveckým hospodářem, o škodách, které pytláci způsobují. Když střílí srnčí, proč by nemohli někde u lesa střelit krávu," mínil s tím, že jejich akční rádius může být rozsáhlý.

Chovatelé z Lesonic přistoupili po dvou krádežích k preventivním opatřením. „V objektu v Domamili jsme nainstalovali kamery. Dobytek od Chlístova jsme převezli do chléva, a i tam jej hlídají kamery," upřesnila Pospíšilová.

Po pachatelích nebezpečných dobytku i člověku budou nyní pátrat kriminalisté. „Ohledali jsme místo činu a provedli šetření. Na místo byl vyslán i kriminalistický technik, který zajistil stopy," potvrdila policejní mluvčí Jana Kroutilová.

KAMIL ČERNÝ