Rok 2011 byl v tomto směru přelomový. „Návštěvnost tehdy poprvé stoupla, a to hned o dvaadvacet procent," řekla ředitelka třebíčského městského kulturního střediska Jaromíra Hanáčková. „Naopak od roku 2007 až roku 2010 klesala meziročně o pět až osm procent," poznamenala.

Více než dvacetiprocentní loňský nárůst mohl být náhodný. „Na první pohled se to tak může zdát. Jenže následující rok 2012 nám příznivý trend potvrdil, když nárůst turistů ve městě byl devatenáctiprocentní. Dovoluji si tvrdit, že nejde o náhodu, ale je to výsledek naší dlouhodobé práce na propagaci města a jeho památek," podotkla Hanáčková.

Chválí i organizaci Vysočina Tourism

Právě propagace na tuzemských, ale i mezinárodních veletrzích prý stojí za úspěchem, který lze vyjádřit i konkrétním číslem. Třebíč navštívilo loni přes sto tisíc turistů. „Zaměřili jsme se hlavně na okolní země a také letos se představíme ve Vídni, Drážďanech a Poznani. Z těch domácích bude Třebíč vidět v Brně, Novém Městě na Moravě, Ostravě i Praze. Lidé se u stánku zastavují a nejvíce je pochopitelně zajímají památky UNESCO, což je světová značka," vylíčila Hanáčková a pochválila dosavadní spolupráci s agenturami Czech Tourism a Vysočina Tourism.

„Když se na Hluboké nebo v Praze zvedne návštěvnost o tři procenta, tak je to obrovská sláva. V naší Třebíči lze opravdu dělat cestovní ruch úspěšně. Čísla jsou toho důkazem," podotkla Hanáčková.

Ještě přesnějším statistickým údajům o počtu turistů v Třebíči by prý pomohla evidence noclehů. „Bohužel byla kdysi zrušena. V komisi pro cestovní ruch jsme se už několikrát snažili prosadit, aby se znovu zavedla. Je to úkol, který je před námi. Věřím, že se to podaří," poznamenala dále Hanáčková.

Město plánuje podpořit i cykloturistiku. „Zázemí pro turisty na kolech v Třebíči dlouhodobě chybí. Budeme hledat prostředky na jeho vybudování," slíbil třebíčský místostarosta Pavel Pacal. „Do konceptu podpory turistiky spadá i výstavba rozhledny na Pekelném kopci a turist pointu," dodal s tím, že letos by stavbu chtěli zahájit a příští rok dokončit.

KAMIL ČERNÝ