Jak na piráty silnic, kteří jsou schopní vjet do vsi rychlostí okolo dvou set kilometrů v hodině? Litohoř, Jakubov a Želetava se nyní patrně rozhodnou pro silniční radary. Právě se rodí důležitá smlouva mezi zmíněnými obcemi a Moravskými Budějovicemi, které mají městskou policii, oprávněnou měřit rychlost. Její strážníci a odbor dopravy by mohli v blízkém budoucnu tuto službu pro tři zmíněné obce zajistit .

„Model bude následující: obce si u nás objednají službu, my poskytneme strážníky a odbor dopravy, který zpracovává agendu. Pokud budou obce stát o měření mobilním radarem, dojedou naši strážníci na místo služebním autem s radarem, který má město zapůjčený. Toto všechno, co jsem vyjmenoval, včetně amortizace auta a podobně, pak budeme požadovat od obcí zaplatit. Platby půjdou z vybraných pokut,“ objasnil budějovický starosta Vlastimil Bařinka.

Co s penězi navíc? Část asi bude dar

Co bude s penězmi navíc, které se na pokutách případně vyberou? „O tom rozhodne naše zastupitelstvo. Osobně navrhnu, aby se část z nich například formou daru vracela obcím, ve kterých se bude měřit. Musí to ještě ale posoudit právník. Vyhláška o naší povinnosti platit obcím nehovoří,“ doplnil Bařinka.

Podle jeho slov si Litohoř, Jakubov a Želetava budou muset samy vypsat výběrová řízení na dodavatele stacionárního radaru, pokud se pro něj rozhodnou.

Předběžný text smlouvy nyní konzultují tamní zastupitelé, totéž čeká zastupitele Budějovic. Ještě před prázdninami nebo těsně po nich by mohly být smlouvy podepsány. Pak odstartuje úřední kolečko. Kvůli zásahu do vozovky je potřeba oslovit Ředitelství silnic a dálnic a majitele inženýrských sítí. Umístění radarů musí schválit dopravní inspektorát v Třebíči.

„Smlouvu už ve vsi postupně pročítáme. Rádi bychom měli měření mobilním radarem, na stacionární si řidiči zvyknou, za ním pak jedou zase rychle. Chtěli bychom mít ve smlouvě měsíční statistiku přestupků. Pokud zjistíme, že radary nemají žádný výrazný efekt na bezpečnost, smlouvu vypovíme,“ konstatovala litohořská starostka Lenka Venhodová.

V Jakubově už zastupitelé dali předběžný souhlas s umístěním radaru, postupně ještě doladí podmínky smlouvy. Chtěli by kombinaci měření stacionárním a mobilním radarem. V Želetavě se v nejbližších dnech nad textem dokumentu sejde rada a poté zastupitelstvo. Mají zájem o stacionární radar u školy.