V sobotu se v Náměšti vydá do ulic Kašpar, Melichar a Baltazar společně s průvodem lidu prostého. „Tato tradiční akce, které se účastní každoročně několik desítek účinkujících v kostýmech podle starobylých Vánoc, láká pokaždé větší a větší množství diváků, kteří pak mají možnost se poklonit narozenému Jezulátku společně s mudrci z východu," popsal za organizátory Jaroslav Hrubý.

Farníci z Náměště zvou všechny, kteří se chtějí připojit, na desátou hodinu dopoledne k tamní radnici. „Zde se průvod s jezdci na koních zastaví a přivítá občany města. U živého Betléma si společně se svatou rodinou a Svatojánskými broučky můžete zazpívat nejkrásnější koledy, zakousnout palačinku nebo připít svařeným vínem," zve Hrubý.

Jde o jednu z akcí na podporu Tříkrálové sbírky pořádané Oblastní charitou Třebíč. Další se odehraje přímo v okresním městě na Karlově náměstí. I tam se lidé od třetí hodiny odpoledne budou moci zapojit do průvodu.

„Zveme vás, abyste se oblékli do lidových kostýmů sedláků, pastevců, různých dalších prostých lidí s košíčky, koši, vozíky, píšťalami, houslemi a jinými nástroji a připojili se k nám. Společně obejdeme náměstí a zamíříme k živému betlému u vánočního stromu," řekla Martina Veselá z třebíčské charity.

Děti se na místě budou moci svézt na ponících, uvidí dvě kozy, dvojici oslíků a také lamu. Žáci Základní školy na Václavském náměstí zahrají vánoční divadélko a všichni společně si budou moci zazpívat za zvuku harmoniky pod vánočním stromem. Zahrají i trumpetisté z Rouchovanky.

Králové na palubě

Ve středu zavítají Tři králové do Jaderné elektrárny Dukovany a v neděli 11. ledna vypluje z přístaviště v Kramolíně na Dalešické přehradě loď se Třemi králi na palubě.

Na svoji pouť se již od Nového roku vydávají také tříčlenné skupinky dobrovolníků, kteří pomáhají vybrat peníze na Tříkrálovou sbírku.

„Vedoucí skupinky se na požádání prokáže platným průkazem, který ho zplnomocňuje k provádění sbírky. Koledníci s sebou nosí pokladničku s červenobílým logem Charity úředně zapečetěnou pečetěmi s razítkem Oblastní charity Třebíč a místního městského nebo obecního úřadu," sdělila Veselá.

Peníze z letošní sbírky půjdou na vybavení pro Domácí hospicovou péči, podpoří pracovní terapii pro děti ze sociálně znevýhodněného prostředí a pomohou realizovat program zaměřený na pomoc ohrožené mládeži potýkající se s problémy ve vztazích, v komunikaci či trpící šikanou. „Část výtěžku bychom směřovali rané péči, službě poskytující pomoc a podporu rodinám s dětmi se zdravotním postižením do sedmi let," dodala Veselá.