„Požádala jsem v srpnu. Vyjádření, že mi výjimku nepovolili, jsem dostala až po měsíci. Znovu jsem požádala, znovu mi to bez udání důvodu zamítli,“ posteskla si Simona Pirochtová, majitelka hospody U Trumpetky.


Hospoda proto musela omezit provoz. Otevřeno má jenom v pátek a sobotu, a to do 22 hodin. V deset se zavírají okna i dveře, aby hosté nechodili na ulici.


Novým provozním vedoucím Trumpetky je Petr Palík. „V pondělí jsme na třetí pokus požádali o výjimku. Chceme tam pořádat kulturní akce. Je to klubovna, kde se schází kluci, co jezdí na kolech a prknech. Chystáme akci, kde se bude promítat video o snowboardech. Cílem je představit sport široké veřejnosti,“ nastínil Palík nové plány. Od minulosti Trumpetky se distancuje. „Já osobně jsem na Trumpetu nechodil, nemám s minulostí nic společného. Nezajímá mě to, proč bych měl řešit, že tam byly problémy,“ vyjádřil se Petr Palík.


Obyvatelé ulice Leopolda Pokorného, kde se populární Trumpetka nachází, mají s provozem hospody z předchozích let většinou špatné zkušenosti. „Smažky tam stejně budou chodit,“ odtušila skepticky jedna z rezidentek v Židovské čtvrti.


Podle starosty Ivo Uhra je výjimku Trumpetce možné udělit, pokud doloží zdůvodnění, že se zaměření hospody změnilo. „Pokud je například nový provozovatel, tak to minimálně zkusíme,“ řekl starosta.

Protihluková vyhláška města Třebíče

Oficiální název dokumentu je Vyhláška č. 2/2009, o ochraně nočního klidu a regulaci činností narušujících veřejný pořádek. Platí od začátku května tohoto roku, pro občany i podnikatele. Vyhláška nařizuje vypínání hudby v provozovnách po 22. hodině, a to ve čtyřech vymezených oblastech
na území města. Kluby, diskotéky a jiné podobné podniky ale mohou požádat město o výjimku. Kromě nočního klidu řeší vyhláška také hluk o nedělích a svátcích. Pro běžného občana je důležité vědět, že sekačky na trávu, cirkulárky, motorové pily, křovinořezy a podobné nástroje mohou lidé používat pouze v době od 9 do 14 hodin. Pokud bude někdo dělat rámus mimo určené hodiny, hrozí mu od strážníků bloková pokuta až do 1000 korun.