„Z hlediska fungování úřadu jsou tyto změny významné. Jsem přesvědčený, že daleko méně radikálně budou vnímány veřejností. Pro občany se nemění téměř nic," řekl starosta Třebíče Pavel Janata.

Radní zruší odbor komunálních služeb. Zanikne rovněž odbor kanceláře tajemníka. Ten přitom na radnici fungoval pouze krátce. Vznikl totiž loni na jaře z odboru informatiky a krizového řízení. K propouštění úředníků nedojde, ale vedení města by mělo ušetřit na platech pro vedoucí odborů. „Je pravděpodobné, že se peníze ušetří. Je pravděpodobné, že peníze potřebují pro dva uvolněné radní," myslí si opoziční zastupitel Jaromír Barák.

Podle starosty však spojitost mezi platy radních a současnými změnami žádná není. „To bych do souvislosti nedával. Odchod pana Krčála (bývalého vedoucího odboru komunálních služeb pozn. aut.) v závěru loňského roku byl jeho rozhodnutí. My jsme hledali řešení této situace a rozhodli jsme se, že odbor rozdělíme. V odboru kanceláře tajemníka nikdo neodchází. Pouze jeho dosavadní vedoucí bude šéfem oddělení. To je kosmetická úprava i z hlediska finančního," okomentoval Janata.

Zastupitelům chybí informace

Více se ale oslovení opoziční zastupitelé ke změnám nedokázali vyjádřit. Chybí jim informace. „Aby zprávy, které poskytují novinářům, poslali i zastupitelům, je ani nenapadne," stěžuje si Barák.

Odbor komunálních služeb se rozdělí, většina agendy týkající se zimní údržby, veřejného osvětlení a nezpevněných ploch přejde na odbor dopravy. Úředníci zabývající se těmito oblastmi zůstanou nadále ve svých kancelářích na Karlově náměstí.

Přesouvat se naopak budou úředníci, mající na starosti odpadové hospodářství a městskou zeleň. Ti přejdou pod odbor životního prostředí sídlící v budově na Masarykově náměstí. „To je z pohledu veřejnosti ta nejzásadnější změna," řekl Janata.

Druhá změna se týká servisních odborů. Sloučí se odbor kanceláře starosty a místostarostů s odborem kanceláře tajemnice do jednoho celku.

Kancelář vedení města

„Nový celek ponese název odbor kanceláře vedení města. Odbor poskytuje servis celému vedení úřadu a nově obsahuje také tiskové oddělení," doplnila tajemnice Simeona Zikmundová. Řídit odbor bude dosavadní vedoucí odboru kanceláře starosty a místostarostů Markéta Kabátková.

Současný vedoucí zrušeného odboru kanceláře tajemníka Milan Zmátlo přejde na pozici vedoucího oddělení. Část agendy zaniklého odboru převezme také stávající odbor správy provozu, který se nyní bude jmenovat odbor vnitřní správy. „Ten převezme do své agendy oddělení informatiky, aby všechny servisní činnosti, nezbytné pro řádný chod úřadu, byly pod jedním vedením," vysvětlila tajemnice.

Podle vedení města by díky změnám měl městský úřad pracovat lépe. „Jsme přesvědčeni, že úřad bude fungovat účelně a efektivně," dodal starosta.