Oběma členům Západomoravského aeroklubu Třebíč se loni podařilo vybojovat druhé místo na mistrovství světa ultralehkých letadel v Jihlavě. Letos chtějí zaútočit na metu nejvyšší - na evropském šampionátu v anglickém Sywellu.


Co velkému úspěchu předcházelo, popisuje Ondřej Šilhan: „Určitě jsme se snažili delší dobu. Je za námi několik let soutěžení, dobrých výsledků a hlavně spousta tréninku.“


Malou výhodou při posledním mistrovství světa podle něj bylo i to, že jeden z největších konkurentů třebíčské posádky, jenž v posledních třech letech vyhrával mistrovství světa a Evropy, soutěžil v jiné kategorii. „Přesto si myslím, že už jsme dnes na takové úrovni, že můžeme soupeřit i s tímto Angličanem nebo s velmi úspěšnou posádkou z Ukrajiny. S trochou nadsázky říkám, že poslední dobou na soutěžích bojují mezi sebou tyto tři týmy,“ konstatuje.


Společné začátky


Za osobní výhru považuje už první rok svého soutěžení, v němž se hned dostal do reprezentace. Další úspěchy na sebe navazovaly – v roce 2005 obsadil 9. místo na MS ve Francii, v roce 2006 na MS v Německu si připsal 6. místo a v roce 2007 na MS v Ústí nad Orlicí skončil těsně pod medailovou pozicí.


Vztah k létání se prolíná minulostí jeho rodiny. „Můj praděd byl předsedou původního třebíčského aeroklubu. K létání jsem se dostal s tátou, který je organizátorskou duší mnoha zdejších leteckých soutěží,“ objasňuje.


Od roku 2007 létá Ondřej Šilhan v tandemu s Martinem Dalajkou. „V roce 2008 jsme společně vybojovali třetí místo na mistrovství Evropy v Polsku. Loni jsme posunuli příčku zase o něco výš,“ líčí.


I Martin Dalajka přiznává, že jeho láska k letadlům je zakořeněna v rodině. „Táta lítal v armádě, mámin brácha v aeroklubu. Poté, co strýc za komunistů uletěl vrtulníkem z vojenského cvičení za hranice, tátu z armády vyhodili. K létání ho to ale pořád táhlo, pořídil si ultralight. Ten jsem po tátově smrti zdědil. Tehdy jsem chodil ještě na střední školu,“ říká Dalajka.


Intenzivní zájem o létání se u něj projevil až později. „V roce 2007 se Ondřej rozhodl dělat instruktorské zkoušky, tak jsem mu to letadlo po tátovi půjčil. A pak jsem byl jeho prvním žákem,“ svěřuje se s historií úspěšné třebíčské letecké dvojice.


Chtějí zabojovat


„Ambice na mistrovství Evropy máme vysoké. Hlavní anglický konkurent je pořadatelem soutěže, takže nebude soutěžit. O to by to mohlo být snažší. Uvidíme, kolik posádek se akce zúčastní,“ nechce předbíhat pilot Šilhan.


Před sebou mají oba reprezentanti ještě letošní české mistrovství ultralehkých letadel. Ondřej Šilhan se navíc věnuje přípravě na zkoušky pro řízení dopravních letadel.


Oba třebíčské reprezentanty bylo možno před nedávnem spatřit na sportovním kanálu České televize v dokumentu s názvem Lehce ultralehce, který se natáčel loni na mistrovství v Jihlavě. Dokument je i v internetovém archivu.

Věděli jste že…

• zprovoznění třebíčského letiště bylo v r. 1994
• Západomoravský aeroklub  Třebíč byl založen v r. 1992
• členská základna místního  aeroklubu čítá na 40 osob
• čtyři hangáry aeroklubu  ukrývají 28 ultralehkých letounů
• slet ultralightů v Třebíči tradičně bývá na Cyrila a Metoděje

EVA BÁRTÍKOVÁ