A právě trojici gymnazistů z Třebíče se podařilo zařídit si účast na této prestižní akci. Cesta na summit ale nebyla jednoduchá. Nejdříve bylo nutné napsat esej na téma zahraničně-politických priorit vybraného státu. „Zpočátku jsme si moc šance nedávali, přece jen se jedná o velmi prestižní událost, na kterou se chtějí dostat studenti z celé Evropy. Nakonec nás ale dohnala naše houževnatost, a do práce jsme se ponořili naplno," svěřila se studentka gymnázia Michaela Doležalová.

A výsledky na sebe nenechaly dlouho čekat. Práce třebíčských gymnazistů se porotcům zalíbila natolik, že ji zařadili mezi finálních šedesát dva prací, díky nimž mají žáci účast na summitu jistou.

Ještě před samotným čtyřdenním summitem, který se uskuteční na jaře 2017 v Kongresovém centru, studenti absolvují pět přípravných setkání a workshopů, kde se budou mimo jiné učit, jak správně formulovat a získávat podporu ostatních pro zájmy svého státu. „Až zde se tedy staneme diplomaty, kteří budou hájit zájmy námi zastupovaného státu. Konkrétně budeme zastupovat Lotyšskou republiku v modelu OSN," dodává student Šimon Horký.

Že se jedná o prestižní akci, dosvědčuje mimo jiné fakt, že se jí každoročně účastní desítky českých i zahraničních významných osobností. Patří mezi ně diplomaté, politici, akademici či novináři. V minulosti se chopily záštity summitu osobnosti, jako například Václav Havel, Karel Schwarzenberg nebo Madeleine Albrightová.

„Tímto naším úspěchem bychom chtěli inspirovat další, které by simulace největších mezinárodních organizací mohly zaujmout, další, kteří se nebojí vystupovat se svými názory a postoji," uzavírá poslední z trojice studentka Kateřina Drápelová.