„Viděla jsem nějaké fotky v novinách a na těch to vypadalo krásně, tak jsem moc zvědavá," řekla Marie Dvořáková. Ta se do nově zrekonstruovaného zámku vypravila v sobotu kolem druhé hodiny odpoledne. V té době mělo za sebou prohlídku již osm set dalších zvědavých návštěvníků.

Hned u vstupu všichni dostali vstupenku, která byla po celý víkend zdarma. Řada z nich dokonce přímo z rukou ředitele muzea Jaroslava Martínka. Poté mohli vyrazit na prohlídku jedné ze čtyř nových expozic.

A nebyla chvíle, kdy by byly expozice prázdné. Naopak, do zámku neustále po oba dva dny proudily zástupy lidí. „Přál jsem si, aby přišlo alespoň tolik lidí, jako bylo na otvírání předzámčí. Tam přišlo dva a půl tisíce návštěvníků, " řekl ředitel Martínek.

Toto přání se mu splnilo málem již první den, kdy muzeum navštívilo 2 125 lidí. A protože v neděli přišlo ještě o dvanáct set lidí více, zastavilo se konečné číslo na 5 482 návštěvníků.

„Byl to velký nápor. Řada lidí zde byla s tím, že se určitě vrátí, aby na sebe nechali expozice působit v menším počtu lidí. Těší mě, že drtivá většina jejich ohlasů nové expozice chválila," sdělil ředitel Martínek.

„Je to nádhera," okomentovala prohlídku Jana Bělková poté, co dokončila prohlídku zámecké expozice Valdštejnové na Třebíči. Podívat se do třebíčského zámku přijela až z Blanska. „Jsem ráda, že si to tu mohu prohlédnout mezi prvními," dodala návštěvnice.

Známé i neznámé

Nebyla to její první návštěva, a tak na ni řada věcí působila povědomě i zcela nově zároveň. „Když jsem vešla do Kamenného sálu, tak mi bylo jasné, že jsem tady již byla, i další věci jsou mi povědomé. Ale jinak je vše krásně nové," popsala zážitek Jana Bělková.

A nebyla zdaleka sama, kdo z třebíčského zámku odcházel s pozitivním zážitkem. Někoho zaujala samurajská zbroj, jiného báseň čtená Vítězslavem Nezvalem a děti byly nadšené z přírodní expozice, kde si mohly pouštět zvuky ptáků z Třebíčska.

Některým lidem však chybělo větší zastoupení betlémů. Ty jsou v současné době součástí muzejní expozice Lidé, místa, osudy. Na části představující třebíčské betlémářství zájemci najdou jen malou část toho, na co byli v minulosti zvyklí. Muzeu se tím však uvolňují ruce pro pořádání vánočních výstav.

„Od příštího roku budeme dělat výstavy betlémů v adventním čase. Ale těch dotazů bylo o víkendu tolik, že jsme se rozhodli vyjít lidem vstříc a jednu výstavu stihneme ještě letos. Poslední víkend před Vánocemi vystavíme jeden velký a deset menších betlémů. Na výstavu se bude moci podívat každý návštěvník alespoň jedné z expozic," prozradil ředitel Muzea Vysočiny Třebíč Jaroslav Martínek.

Kdo se nestihl na nové expozice přijít podívat o víkendu, může tak učinit již v úterý, kdy startuje běžný provoz. Otevřeno bude vždy od úterý do neděle od 9.00 do páté hodiny odpoledne. S výjimkou polední pauzy, která potrvá od 12.00 do 12.30. Vstupné na jednu expozici činí 40 korun. Rodinné je za stovku. Návštěva všech čtyř expozic vyjde v plném vstupném na sto korun, poloviční na padesát a rodinu na dvě stě padesát.