Kolik zákonodárců okres vlastně měl a má? V tom mezi politiky nepanuje shoda.

V senátních volbách zvítězil poslanec a kandidát ČSSD Bublan. Ještě před prvním kolem volby řekl, že v případě vítězství složí svůj poslanecký mandát a převezme ten senátorský. „Jinak by tomu být ani nemohlo, to by moje kandidatura neměla žádný smysl," opáčil tehdy.

Hned po volbě se k počtu zákonodárců za Třebíčsko vyjádřil Bublanův soupeř a neúspěšný kandidát KSČM na senátora Josef Zahradníček. „Vítězstvím pana Bublana ztrácíme jednoho poslance. Voliči tak rozhodli. Bublan ale nemá trvalé bydliště ani v okrese Třebíč, ani v Kraji Vysočina," zdůraznil s ohledem na výsledek druhého kola senátních voleb. Proti podobným nařčením se však Bublan ohradil. „Žiji kousek od Vysočiny, na Třebíčsku jsem každý týden pracovně i soukromě. V Třebíči mám maminku, sestru s rodinou a další příbuzenstvo," pověděl s tím, že jeho místní vazby jsou nesporné. „Poukazování na jiné bydliště je laciné. Vidím to jako zoufalý pokus najít nějaké negativum na soupeři," doplnil Bublan.

První náhradník

V dolní parlamentní komoře by jej měl nahradit bývalý ministr zemědělství Paroubkovy vlády Petr Zgarba, který obsadil místo prvního náhradníka ve sněmovních volbách před dvěma lety. Zda tomu tak opravdu bude, není podle jeho slov prozatím jisté. „Jsem stále na vážkách, ale dnes se budu muset definitivně rozhodnout," konstatoval včera.

K návratu Petra Zgarby do poslanecké lavice se vyjádřil jediný poslanec z Třebíčska, komunista Pavel Kováčik: „Bude to možná jen na tento týden," řekl s úsměvem a s ohledem k plánovanému hlasování o důvěře vládě, ke kterému by mělo brzy dojít.

Zgarba nahradil v roce 2005 ve funkci ministra zemědělství Jaroslava Palase, ještě toho roku v listopadu však odstoupil po skandálu s nestandardním prodejem státních pozemků. Ve volbách 2010 svůj poslanecký mandát neobhájil. V současnosti působí jako zaměstnanec brodské společnosti Natur HB. Firma se zabývá chovem skotu a Zgarba ji před lety sám zakládal. „Poté jsem se své funkce v ní vzdal, kvůli tehdejšímu poslaneckému mandátu a v současné době ji tak vede moje dcera," poznamenal. Podle něj bude mít důležité slovo při rozhodování rodina.

Zůstal jediný

Po Bublanově vítězství tak zůstane ve sněmovně pouze Kováčik. „Okres teď zůstal pouze o mně," glosoval podobně jako jeho stranický kolega Zahradníček. „Zákonodárcem z Třebíčska jsem zůstal jediným, protože, pokud je mi známo, pan Bublan bydlí v Jihomoravském kraji, okres Brno-venkov. Takže už ani jako poslanec Vysočinu nezastupoval," dodal Kováčik.

Podle Bublana je však situace kolem počtu zákonodárců na Třebíčsku i na Vysočině mnohem složitější. „Je to těžké posuzovat. Ve sněmovních volbách jsou kandidáti za celý kraj, platí ale nepsaná dohoda, že každý okres by měl mít svého nominanta. Často se ale stává, že kvůli kroužkování získají mandát kandidáti třeba jen z jednoho nebo dvou okresů," řekl s tím, že své poslanecké působení musel rozděloval mezi dva okresy Vysočiny.

„Jihlava poslance neměla, i proto jsem tam měl kancelář a v podstatě tam vypomáhal. Teď už jsem zákonodárcem vyloženě za Třebíčsko a budu působit ve stejné kanceláři jako doposud," přislíbil Bublan.

KAMIL ČERNÝ
JAKUB JANÁČEK