V letošním devátém ročníku o titul Regionální potravina bojovalo celkem 66 produktů od 22 výrobců. Třebíčské výrobky zabodovaly ve třech kategoriích. Označení Regionální potravina Kraje Vysočina získala Náměšťská sušená klobása, kterou vyrábí Alois Stloukal z Náměště nad Oslavou, Jaroměřické tradiční pomazánkové Šunka s osmaženou cibulkou, které vyrábí mlékárna v Jaroměřicích nad Rokytnou a Medovina z Vysočiny s příchutí Skořicová, kterou produkuje Jiří Sláma z Chlístova.

Značku Regionální potravina mohou nést ty výrobky, které jsou podle osmičlenné komise nejkvalitnější. „Jedná se o produkty vyrobené v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky tím mají pevnou vazbu k regionu, například se může jednat o krajové speciality. O logo se soutěží v devíti kategoriích,“ řekla mluvčí státního zemědělského intervenčního fondu Vladimíra Nováková.

Hodnotitelská komise se skládala z osmi členů. Tvořili ji zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku.

Ivana Říhová