Vodní dílo patří velkomeziříčské firmě Aqueko s.r.o.
„Kolaudace proběhla letos v září. Je to rybník určený pro extenzivní chov. Budeme zde mít všechny druhy sladkovodních ryb, převažovat bude kapr,“ zmínil Lubomír Jurek z Aqueka.


Pro firmu nebylo jednoduché pozemky pro stavbu získat. Celkem uzavřela 59 kupních smluv. „Dostali jsme dotace z ministerstva zemědělství. Stavební práce budou pokračovat hned vedle, kde na rozloze čtyř hektarů postavíme další menší rybník,“ doplnil Jurek.


Podle některých místních lidí v místě rybník před více než 100 lety býval. Jak ale řekl sám Jurek, v historických mapách jej nenašel.


Další nová rozlehlá vodní plocha je ve stadiu příprav. Poblíž Krahulova má vzniknout na místě zvaném Parný mlýn rozsáhlý rybník o výměře bezmála 24 hektarů. Jde o záměr místního Petra Filippiho. „Všechny povolovačky už by měl mít za sebou. Tento rybník nebude prvotně určen pro chov ryb, ale poslouží k retenci vody v krajině a jako jakési protipovodňové opatření,“ sdělila pracovnice odboru životního prostředí Městského úřadu v Třebíči Jana Kristková.


Kolik vybudování rybníku stojí? Na jednoduchou otázku je poněkud složitá odpověď.


Nelze zobecňovat. Záleží na podloží, kde je jíl, náklady jdou dolů. Důležitý je i způsob přivedení vody, blízký potok je opět výhodou.
Rybník u Krahulova by měl stát podle informací z krajského úřadu Vysočiny okolo 20 milionů korun.


Rybnikářství kvete


Doba rybnikářství přeje. Na chovné rybníky přispívá dotacemi ministerstvo zemědělství, na rybníky, které fungují jako retenční či protipovodňové nádrže, poskytuje dotace ministerstvo životního prostředí.


Záměrů je na Třebíčsku vícero: v kralické oboře, v Kralicích Nad Práchovnou, v Jasenicích, Trnavě, Čáslavicích, Příštpu, Rouchovanech.
„Ve Zvěrkovicích bude soukromník stavět dva rybníky a tůň na dříve meliorované louce. V Blatnici Dvorku bude vedle stávajícího rybníka nový plus tůň,“ připojil vedoucí odboru životního prostředí moravskobudějovické radnice Tibor Andrejkovič.


Vodohospodáři takové aktivity vítají, v krajině tak totiž zůstává voda.


Jedním z největších rybníků na Třebíčsku je Dubovec u Náměště s rozlohou 27 hektarů. Asi největší je 34hektarový Nový u Budějovic.