Ženský regionální kroj darovala muzeu Marie Růžičková. Byl ušit pravděpodobně v poslední třetině 19. století a zachoval se ve velmi dobrém stavu.

Skauti v Třebíči slavili sto let od svého vzniku.
Podívejte se: Třebíčští skauti slavili sto let od svého vzniku

Paní Růžičková ho získala darem od paní Gabriely Malé, která ho měla již po své pratetě z tatínkovy strany. Poslední majitelka ho nosívala při různých příležitostech jako sváteční oděv. Také ho měla na první oslavě dožínek v Březníku, které se konaly v roce 1958, kdy se v obci formovalo společenstvo místních žen, které bylo aktivní až do roku 2017.

Kroj tvoří:
– spodnice z modro-bíle pruhovaného kanafasu s okrajem nabraným do úzkého bílého plátěného pásku se zavazováním vzadu,
– červeno-bíle pruhované sukně,
– bílé plátěné zástěry s okraji tvarovanými do zoubků a ručně obšívanými drobnými obloučky,
– kabátek do pasu zvaný „jupka“ a bílý šáteček za pas.
Kromě šátku na hlavu a živůtku obsahuje všechny tradiční součásti kroje.

Kroj není jediným darem, který třebíčské muzeum v těchto dnech získalo. Mezi dalšími jsou rádio Big Ben Salon, porcelánový hrníček, dětské hračky v podobě ručně vyrobeného kovového kočárku, fotoalba ochotnického divadla v Třebíči, kresby na hudební motiv, minerály, čtyři soubory předmětů denní potřeby a věci z pozůstalosti rodiny Zaoralových v Přibyslavicích a rodiny Rousových v Okříškách. „Darovat něco do muzea nebo galerie se rozhodnou majitelé většinou proto, aby se předmět zachoval i pro budoucí generace včetně osobního příběhu, který se k němu váže,“ vyvětlil krajský náměstek pro oblast kultury Roman Fabeš.