„Připravili jsme širokou nabídku preventivních vyšetření, která budou zdarma. Poprvé také veřejnosti ukážeme zrekonstruovanou budovu G,“ oznámila ředitelka nemocnice Eva Tomášová. Do budovy G čili bývalé porodnice se nastěhuje dialýza, léčebna dlouhodobě nemocných, nový obor jednodenní chirurgie a bude zde i zázemí pro zdravotnický personál z budovy C, G a R. Provoz v budově G bude zahájen 1. října letošního roku.

Vyšetření zdarma

Přesto, že si zuby čistíme každý den, nemusí to být správně. Jak to tedy dělat dobře se návštěvníci dozvědí v budově M poblíž recepce. Měření krčních tepen a jejich průchodnosti může odhalit hrozbu mozkové mrtvice. Rizikovou skupinou nejsou jen starší lidé, ale i mladé kouřící ženy, které užívající hormonální antikoncepci. Pokud máte zájem zjistit, jak jste na tom, zastavte se v budově U v mínus druhém podlaží. Od radikálního zhoršování zraku i slepoty může zachránit měření nitroočního tlaku. Zabere to minutku a stačí si zajít na oční oddělení do budovy U.

Součástí dne otevřených dveří bude také nutriční poradenství. Diabetologická sestra poradí jak na cukrovku. Screeningové měření krve a tlaku může upozornit na skryté nemoci. Lékaři nezapomněli ani na kožní znaménka a jejich kontrolu. Muži budou moci zajít na krevní test k posouzení rizika rakoviny prostaty.
Ve speciálním voze Rozkoše bez rizika s výrazným logem „RR“ na boku vozu bude možné anonymní testování na onemocnění virem HIV. Nemoc AIDS totiž v České republice přibývá.

Oslavy výročí 480 let od povýšení na městečko v Budišově.
OBRAZEM: Budišov slavil povýšení na městečko