Sto korun za den péče na lůžku ušetří do konce února pacienti, kteří musí zůstat ležet v nemocnici. Naopak Třebíčská nemocnice tím přijde minimálně o dva miliony korun. „Nemocnice vybere měsíčně okolo jednoho milionu korun," informoval ředitel nemocnice Jan Ferenc.

„Na jednu stranu jsem samozřejmě ráda, že ušetřím. Ale na druhou stranu nemocnice na tom nejsou moc dobře," myslí si Jana Dvořáčková.

Poplatky za hospitalizaci v nemocnici jsou zrušeny minimálně do konce února. Co bude dál se zatím neví. „Pokud sleduji vývoj, tak vládní koalice neuvažuje o zavedení poplatku za lůžkoden hospitalizace vůbec. V případě úplného zrušení regulačních poplatků přijde nemocnice ročně o cca 13 14 milionů korun. To jsou dvě procenta celkových výnosů. Pokud stát nechce přivést nemocnice k bankrotu, tak to musí uhradit," řekl Ferenc.

Podle jeho slov to pro nemocnici představuje obrovský ekonomický problém. „Půjde o další zadlužování nemocnice a vrátíme se zpět k tomu, kdy se prodlouží lhůta splatnosti faktur na jeden rok," popsal vývoj ředitel.

Podle jeho názoru by měl výpadek pro nemocnice pokrýt stát, jelikož došlo ke zrušení poplatků ze strany statní instituce, a to Ústavního soudu. „Bude třeba také vymyslet, jakou formou se dostanou do nemocnic prostřednictvím zdravotních pojišťoven. Nová úhradová vyhláška s tím nepočítá," řekl Ferenc.

O dalších úsporách podle něj již v nemocnici mluvit nejde. „V roce 2013 jsme provedli úsporná opatření, která by měla v letošním roce přinést úsporu 17 milionů korun. Celé naše úsilí směřovalo k tomu, abychom v letošním roce hospodařili s vyrovnaným hospodářským výsledkem a také zlepšili platební morálku dodavatelům. Dennodenně řešíme problémy s dodavateli, kteří chtějí zaplatit své pohledávky," dodal Ferenc.