V současnosti v Třebíči funguje 74 výherních hracích automatů, u nichž jsou smlouvy na jejich provozování v dikci radnice. Dále je tu 153 videoloterijních terminálů, které podléhají schvalování ministerstvem financí.

„Pokud zastupitelé vyhlášku o zákazu provozování těchto zařízení přijmou, budou ve městě zakázány všechny automaty, které tu fungují. Ty, které povoluje město, skončí okamžitě, nebo po uplynutí doby, na kterou jsou povoleny, nejpozději do konce tohoto roku. Ty, které povoluje ministerstvo financí podle zákona o loteriích, skončí k 31. prosinci 2014,“ konstatoval třebíčský místostarosta Pavel Pacal. Radní si od vyhlášky slibují, že město bude „čisté“ počínaje rokem 2015.

V současnosti ročně plyne z provozování výherních hracích automatů do městské kasy okolo pěti milionů korun.

Na dotaz, zda má radnice zmapované všechny automaty, jestli třeba některý hospodský nepodvádí a neprovozuje je na černo, místostarosta Pacal reagoval: „Myslím, že máme přehled o všech. Jsou zaplombované, proběhla jejich fyzická kontrola na místě. Navíc máme zkušenost, že konkurence mezi provozovateli je taková, že pokud by zjistili černotu, hlásili by to.“

V Česku je nejvíc výherních přístrojů na světě na jednoho obyvatele. Proč je tomu tak?

„U nás panuje při povolování hracích přístrojů dvojkolejnost. Část jich totiž povoluje obec a větší část pak ministerstvo financí. Ministerstvo ale u svého povolování v minulosti porušovalo všechny paragrafy, které porušit šly,“ říká Matěj Hollan z občanského sdružení Brnění z Brna.

Sdružení se postupně podařilo zmapovat tento způsob hazardu na převážné části území republiky vytvořilo jeho mapu. Prostřednictvím webových stránek dělá osvětu u veřejnosti.

Podle Hollana ministerstvo financí nerespektovalo vyhlášky obcí. Ignorovalo zákonnou podmínku nastavit přístrojům limity, které zaručí, že za hodinu nelze prohrát více než 2000 korun. Obcházelo ustanovení, které omezuje dobu povolení pro hazardní přístroj na jeden rok. Dalším z porušených částí zákona bylo ignorování míst, kam bylo ze zákona zakázáno hazard povolit.

Že může být gamblerství velký problém, dokládá konkrétní případ z Třebíče. Jistý muž prosázel v automatech dva miliony korun. Dostal se do velkých dluhů a přemýšlel, jak je vyřešit. Nakonec začal vydírat movitého souseda, který byl nevěrný své manželce. Dopustil se trestného činu vydírání.

Vynálezcem hracího automatu bývá označován Američan Charles Fey. První litinový výrobek prezentoval v roce 1895. Hrací automaty se rozmohly především díky tomu, že byly jednoduché, nebylo potřeba znát pravidla. Stačilo vhodit minci a zatáhnout páku. Za pár sekund bylo jasné, zda hráč vyhrál, či ne.