Největší pozornost však lidé věnují vrtulníku. Ten jim párkrát zakrouží nad hlavami. Následně z něj vyskočí první čtyři parašutisté. Vzápětí se k nim přidávají další tři výsadkáři. Aby všechno klaplo, kontroluje Luboš Pokorný z letecké základny v Náměšti nad Oslavou. „Je potřeba, aby bylo dobré počasí a teplota. Ve výšce je totiž pořádná zima,“ popisuje na zemi muž, který pomocí vysílačky komunikuje s piloty. Ti se vznáší se strojem více než kilometr a půl nad zemí.

Všichni parašutisté se z nebe snesou ukázkově. Místo přistání jim označoval velký kříž a modrý kouř. Od lidí si vyslouží potlesk a slova uznání. „To byla paráda,“ komentují malé děti i dospělí. Někteří piloti mají za sebou i více než pět tisíc seskoků, teď k nim přidali další. Na zemi však jejich práce nekončí. Všichni si zpátky do batohu skládají padáky.

Jeepem na dovolenou

Pozemní techniku pod zámek přivezl Lukáš Toufar z třebíčského Veteran Car Clubu. „Máme tady dokonce i jeden jeep ze sedmdesátých let. Válečného veterána se nám sem žel tentokrát přivézt nepodařilo. Přesto to lidi zajímá a jsou zvědaví,“ přibližuje majitel jeepu.

V třebíčských kašnách je opět voda.
V kašnách je opět voda. Lidé v Třebíči se stále neshodnou, která je lepší

Pro Toufara je řízení jeepu lepší než sezení za volantem klasického auta. „Teď je na to ideální počasí. Nic se nevyrovná tomu, když člověk na jaře jede se stáhnutou plachtou a kolem něj fouká vítr. S jeepem se přitom dá v pohodě jet i na dovolenou. Může fungovat i jako rodinné auto,“ říká člen Veteran Car Clubu.

Třebíčské oslavy osvobození si užil také Daniel Hruška s rodinou. „Všechno bylo super. Auta i hudba. Ale suverénně nejlepší bylo sledovat seskok padákem. Kvůli tomu jsme i přišli. Líbilo se nám to, přestože jsme výsadkáře na Podzámecké nivě nesledovali poprvé,“ obdivuje jejich výkon třebíčský obyvatel.