Letos se ponesou v duchu oslav 910 let od založení kláštera benediktinů v roce 1101. Proto nesou letošní oslavy název Slavnosti tří kápí a vrátily se k původnímu třídennímu režimu.

„Tento styl platil od začátku, a my jsme se k němu pouze vrátili,“ okomentovala podobu oslav ředitelka třebíčského kulturního střediska Jaromíra Hanáčková.

S jiným názvem přišla i celkem velká změna v podobě skladby programu. Vedení kulturního střediska svěřilo organizaci historické části slavnosti agentuře, která zajišťuje nejen historické městečko a tržiště, ale i průvody v dobových kostýmech a bitky rytířů.

To však nebude jediné, co bude součástí letošních oslav. Chybět nebude tribuna s kulturním programem ryze současným. „K účinkování jsme pozvali především hudební skupiny z Třebíčska. Koncert pro tři kápě je rozdělen na dvě části. V pátek začíná první v 17 hodin, v sobotu je připraveno pokračování od 19 hodin. V sobotu pak navíc vystoupí skupina Burma Jones, která se po několika letech vrací na pódia,“ informovala programová vedoucí Eva Malá. Do oslav se zapojí i třebíčské zastupitelstvo, které se mimořádně sejde v zadní synagoze.

Nedělní část programu zahájí mše svatá v bazilice svatého Prokopa a hned po jejím skončení bude v historickém průchodu k bazilice slavnostně odhalena pamětní deska.

Obyvatelé města nebudou ochuzeni ani o efektní noční průvod městem za svitu pochodní, a to jak v pátek, tak v sobotu. Sobotní průvod navíc svou přítomností zpestří Litold Znojemský a Oldřich Brněnský z rodu Přemyslovců. Slavnosti tří kápí budou v Třebíči probíhat od 19. do 21. srpna, vstup je pro všechny volný.

Slavnosti tří kápí

pátek 19. srpna
městská věž:
od 10 hodin – vyvěšení vlajek, střelba z ochozu, trubači
podzámecká niva:
od 15 do 17 hodin – historické městečko na podzámecké nivě
od 17 do 22 hodin – Koncert pro tři kápě
22.30 hodin – příchod benediktinů do Třebíče – noční historický průvod městem

sobota 20. srpna
podzámecká niva
od 10 do 19 hodin – historické městečko
17.30 hodin – historická potyčka
od 19 do 21 hodin – Koncert pro tři kápě – druhá část
21 hodin – historický večerní program na terasách nivy
22.15 hodin – velkolepý ohňostroj
22.30 hodin – noční koncert historické skupiny Gnomus
zadní synagoga
16 hodin – slavnostní shromáždění zastupitelstva města

neděle 21. srpna
bazilika svatého Prokopa
10 hodin – slavnostní mše svatá
11.30 hodin – slavnostní odhalení pamětní desky – historický průchod k bazilice
podzámecká niva
od 11 do 18 hodin – historické městečko
15 hodin – pohádka Zapomenutý čert
18 hodin – městská věž – stažení vlajky, střelba, konec oslav