Chystané změny potvrdil starosta Pavel Janata: „Je to ve stádiu příprav. Momentálně skutečně řešíme, že odbor komunálních služeb zrušíme, respektive jeho agendu přesuneme mezi jiné odbory," řekl s tím, že se uvažuje o rozdělení mezi odbor dopravy, životního prostředí, správy majetku a finance. „Konkrétní detaily dolaďujeme, ale dokud nebudeme mít jasno, nechci předbíhat a říkat, že je to hotové," dodal Janata. Nové uspořádání by mělo začít fungovat od března. „Změny nebudou k prvnímu lednu, takhle rychle to určitě nestihneme. Odhaduji, že by vše mohlo fungovat od prvního března," dodal Janata.

Jisté v tuto chvíli je, že k 31. prosinci 2014 na městském úřadě skončí vedoucí odboru komunálních služeb Alois Krčál. Na konci prosince se rovněž sejde rada města a ta by na jeho místo měla od 1. ledna 2015 dočasně přesunout Vítězslava Kunsta. „Jako zástupce vedoucího odboru komunálních služeb u všech stěžejních věcí figuroval už nyní, takže by to neměl být problém," podotkla tajemnice Simeona Zikmundová. Vítězslav Kunst bude coby vedoucí figurovat pouze do konce února, do té doby by měl odbor fungovat bez dalších změn. Vedení města by bylo rádo, kdyby nové uspořádání platilo od 1. března.

Vyzkoušíme, uvidíme

Podle tajemnice zapadá zrušení odboru komunálních služeb a přeskupení agendy mezi jiné odbory do povolebních organizačních změn na úřadě. „Chceme vyzkoušet, jak nové rozdělení bude fungovat. Pokud se ukáže, že to nefunguje, možná budeme v budoucnu hledat nového vedoucího," konstatovala Zikmundová, která si však myslí, že by vše fungovat mohlo. „Když se něco dělo na odboru komunálních služeb, stejně se kvůli tomu museli scházet zástupci několika dalších, my jim říkáme technických, odborů. Teď tyto odbory budou mít komunální služby rozdělené a mělo by to fungovat lépe," doplnila Zikmundová.

Případné personální změny se budou řešit až v příštím roce. „Dokud nemáme hotové rozdělení kompetencí a úkolů, je předčasné uvažovat o personálních otázkách. Ty jsou až druhý krok, ke kterému se včas dostaneme," uvedl Pavel Janata. Alois Krčál bude po svém odchodu z postu vedoucího odboru působit coby jednatel Technických služeb v Náměšti nad Oslavou.