„Na základě ohlasu třebíčských diváků Česká televize nabídla změnu na digitálním dokrývači ČT Třebíč – Strážný vrch,“ okomentoval změnu mluvčí ČT Štěpán Janda.

„Na návrh České televize souhlasila třebíčská radnice s provedením technických opatření tak, aby ze Strážné hory byla na ČT 1 vysílána opět jihomoravská verze regionálního zpravodajství. Město tak učinilo po četných připomínkách občanů,“ dodal mluvčí radnice Ivan Přibík.

Digitální vysílač malého výkonu Třebíč – Strážný vrch bude dnes přebudován ze stávajícího opakovače na převaděč a změní se také zdroj signálu. To znamená, že již nebude opakovat digitální signál sítě 1 z vysílače velkého výkonu Jihlava – Javořice, ale začne převádět signál vysílače Brno – Kojál, který vysílá jihomoravskou formu.

Musí se přeladit

Tím, že se vysílač změní z opakovače na převaděč, dojde i ke změně vysílacího kmitočtu ze současného 33. kanálu na 36. kanál. Důvodem je, aby signál nebyl rušen primárním vysílačem pro naše území z Javořice.

„Změna vysílacího kanálu z 33. na 36. pro diváky s individuálními anténami znamená většinou jen nutnost znovu naladit na svém digitálním přijímači (set-top-boxu či televizoru s DVB-T tunerem) takzvaný multiplex veřejné služby se všemi čtyřmi programy České televize,“ popsal Janda.

Obtížnější to bude pro obyvatele bytových domů se systémy společných televizních antén. Tam nejspíše bude nutné, aby zasáhl odborník, který by měl provést jen úpravu nastavení. Někde však může dojít i k nutnosti výměny kanálové vložky.

Česká verze tak bude dostupná v daných časech již jen na zpravodajském programu ČT24, kde je vysíláno celostátně. Lidé přijímající digitální signál ze Strážného vrchu si budou moci vybrat.