Studie hodnotila 50 tuzemských měst na základě jedenácti kritérií.


Město Třebíč se v celkovém hodnocení kvality života umístilo na 20. místě. „Toto umístění rozhodně není špatné a posouvá nás o sedm příček výš oproti našemu pořadí co do počtu obyvatel,“ okomentoval analýzu starosta Třebíče Ivo Uher a dodal: „Takovéto studie jsou rozhodně zajímavým srovnáním a zpětnou vazbou, obzvlášť pokud jsou opakovány.“ Třebíč tak nechala za sebou například Znojmo či Jihlavu. Naopak zaostává za Havlíčkovým Brodem, který se dokázal „prokousat“ do první desítky.


Nízká kriminalita


Obecně město vykazuje pozitivní výsledky především v neekonomických ukazatelích vztahujících se k celému okresu – naděje na dožití žen i mužů, počet trestných činů či tuhé emise.


„Třebíč dle studie vykazuje druhou nejnižší kriminalitu. Konkrétně na okres Třebíč za rok 2009 připadá na 10 tisíc obyvatel jen 97,1 trestných činů obecné kriminality,“ uvedl vedoucí Katedry regionálních studií VŠE René Wokoun.


Před Třebíč se v tomto kritériu dostal pouze Hodonín. „Počet trestných činů je do určité míry dán umístěním města v kraji Vysočina, kde je obecně nižší kriminalita, ale i díky dlouhodobé snaze radnice věnovat se preventivní činnosti a kvalitnímu výkonu služby městské policie, díky efektivnímu kamerovému systému a díky součinnosti se státní policií,“ myslí si Uher.


Třebíč vyšších příček nedosáhla kvůli horším výsledkům v některých klíčových faktorech, jako je míra nezaměstnanosti, kde městu patří třiatřicáté místo. Podobného výsledku dosahuje i v počtu ekonomických subjektů a dlouhodobé nezaměstnanosti.


„Míra nezaměstnanosti, počet ekonomických subjektů a poměrně nízká kupní síla obyvatel jsou do určité míry ve vzájemném vztahu a město zde může zasahovat spíše nepřímo, například tvorbou rozvojových zón pro investory,“ vidí možnou úlohu samosprávy ve zlepšení starosta.