Pro certifikaci Třebíče bylo nutné splnit několik podmínek. Mezi nimi například dostupnost fairtradových produktů v místních obchodech nebo podpora této myšlenky mezi místními organizacemi. Město se o splnění podmínek a možnosti přijetí titulu dozvědělo v dubnu, slavnostně jej převezme příští čtvrtek před jednáním zastupitelstva.

„Jsem velmi ráda, že několikaleté úsilí bylo završeno přijetím mezi Fairtradová města. Třebíč tím dává najevo, že se hlásí k udržitelné spotřebě jak na místní úrovní, tak podporou fair trade na úrovni globální," řekla místostarostka Marie Černá.

„Je to úspěch řady lidí v našem městě, kteří se v této problematice angažují a zároveň velký závazek pro nás všechny," dodala.

Nejen stravování

Hnutí Fair trade není jen o stravování, ale hlavně o přístupu k potravinám, jejich pěstitelům, případně výrobcům konečných produktů. Lidem ze zemí globálního Jihu má zajistit důstojné životní podmínky. Organizátoři se snaží o to, aby pěstitelé kávy, kakaa nebo třtinového cukru dostávali spravedlivě zaplaceno, nemuseli zaměstnávat děti a zároveň hospodařili s ohledem na životní prostředí.

Třebíč se do projektu fakticky zapojila již dříve. Před časem město vyhlásilo veřejnou zakázku na nákup kávy, čaje, cukru a sušenek s podílem čokolády s požadavkem, aby všechny výrobky nesly označení fair trade. Společně s městem mohou udělení certifikátu slavit i obyvatelé. Dnes od 9 do 11 hodin se u Žižkovy mohyly na Hrádku koná Férová snídaně.