Po porážkách v Havířově a v Třebíči chtěli havlíčkobrodští hokejisté urvat vítězství doma proti Šumperku. Trenéři Jiří Mička a Richard Cachnín měli opět starosti se sestavou, neboť do zápasu nemohl nastoupit Dvořáček, Číp, Gengel, Milfait, Chlubna a Martina Ondráčka. „Sestavu teď látáme, není to nic příjemného. Ale David Dvořáček by měl v tomto týdnu nastoupit už do tréninku, u ostatních ještě uvidíme. Navíc Petra Polodnu trápí teplota," vyjádřil se k marodce týmu asistent trenéra Richard Cachnín.

Do zápasu vstoupili Rebelové skvěle. Už v páté minutě našel Stach před brankou Drtinu a na jeho švih nestačil Štůrala zareagovat. „Dostali jsme od rozhodčího výhodu, tak jsem si sjel před branku, Stachy mě dobře našel a já jsem to z jedničky ani nevím jak, trefil. Moc gólů nedávám, tak jsem rád za každou trefu," smál se šťastný střelec Marek Drtina.

Domácí mohli zvýšit náskok z přesilové hry 4 na 3 v koncovce první třetiny, Polodna ale nadvakrát nepřekonal šumperského gólmana.

Druhé dějství se domácím vůbec nepovedlo. Aktivní byl pouze Stehlík tvrdou střelou, Polodna předvedl pěkné uvolnění na levém křídle, ale před brankou nebyl žádný adresát jeho příhrávky. Naopak na druhé straně se několikrát musel vyznamenat Dolejš.

Největší chyba přišla při přesilové hře, kdy Stach poslal do úniku Moskala, toho na poslední chvíli musel faulovat Drtina. Následovalo trestné střílení, Moskal však na Dolejše nevyzrál. „Někdo mi říkal, že to faul byl, nadzvedl jsem mu jen hokejku, ale nevím, jak to v pravidlech přesně je. Každopádně jsem Danielu Dolejšovi poděkoval," přiznal Drtina.

Druhé branky se diváci v Kotlině dočkali až ve 42. minutě. V přesilové hře se prosadil další bek domácích Jank. Klidné vedení Rebelové drželi pouze osm minut, potom se podařilo snížit Sedlákovi. O alespoň vyrovnání ale Draci bojovali marně.

Tečku za utkáním udělal obránce Vágner, který si to v pěstním souboji rozdal s Dudášem. „Hosté hráli brejkový hokej a měli tam několik samostatných nájezdů, které Dáňa Dolejš skvěle vychytal. Ve třetí třetině jsme dali gól a mysleli si, že se uklidníme, ale opak byl pravdou. Hosté vzápětí snížili. My jsme jim nabídli ve třetí třetině ohromné množství přesilovek. Byly tam čtyři fauly a někteří hráči si to zítra zodpoví. Tohoto vítězství si nesmírně vážíme, protože pořád bojujeme o čtvrté místo," zhodnotil zápas Cachnín.

Střelecké trápení

Podle současného postavení v tabulce by šli krajští rivalové Jihlava a Třebíč ve vyřazovacích bojích ve čtvrtfinále proti sobě. A soudě podle sobotní produkce, kanonádu by si zřejmě fanoušci neužili.

Pro Duklu i Slavii byl v jejich utkáních velký problém vstřelit branku. Pasáže duelů, ve kterých měli výraznou převahu, tak nepřetavili v očekávané zásahy. „Především v první třetině jsme měli výraznou převahu," lamentoval trenér Třebíče Kamil Pokorný. „Ale pokud máte převahu, musíte ji brankově vyjádřit.

Horákům se ale skórovat povedlo pouze jednou, a tak si nováček z Havířova vzal vedení na svoji stranu. V poslední minutě první části vyrovnal, hned po změně stran udeřil podruhé.

Třebíč srovnala až ve třetí dvacetiminutovce, vítěznou trefu v prodloužení pak zařídil Bilčík.

To Dukla v Ústí nad Labem zaspala začátek zápasu a po 10. minutách prohrávala 0:2. Branka do šatny z hole Hubáčka však odstartovala mohutnou ofenzivu Jihlavanů ve druhé části. Po jejím skončení ale svítil na ukazateli stav 4:1 pro domácí… „Čtrnáct minut druhé části jsme hráli výborně, ale gól jsme nedali," kroutil hlavou jihlavský asistent František Zeman. „Poté jsme udělali dvě chyby, které soupeř potrestal. Dostali jsme lekci z produktivity," uznal Zeman.

Dukla v závěrečném dějství mohutně finišovala, ale Lvům už výhru z drápů nevyrvala. „Za posledních dvacet minut musím klukům poděkovat. Hokej se ale hraje šedesát minut, jedna třetina je málo," dodal Zeman.