Našla v něm pro sebe však i výhody. „Líbí se mi, že poslední autobus pojede až ve 23.15. Vždycky jsem se hodně rozmýšlela, zda jít na nějakou večerní kulturní akci, když jsem věděla, že poslední autobus domů nestihnu," dodala.

To je pouze drobná část změn, která čeká na všechny Třebíčany od 3. září v MAD. „Jsme připraveni. Žádné komplikace zatím nenastaly a předpokládám, že ani nenastanou," hlásil včera ředitel TRADO-MAD Milan Dygrýn a dodal: „O víkendu se ještě přelepí jízdní řády na zastávkách tak, aby je cestující měli od půlnoci z neděle na pondělí k dispozici."

Hlavní změny

Krom prodloužení provozní doby na čtvrt na jedenáct je další zásadní změnou, že autobusy nově obslouží také místní části Třebíče Sokolí, Račerovice, Budíkovice a Pocoucov, kam bude jezdit linka číslo 31, a městys Stařeč, kam bude zajíždět spoj číslo 14.

Změny se dotknou také nejpoužívanějších současných linek 1, 4 a 5. Ty i nadále budou tvořit hlavní kostru dopravy ve městě.

Linka číslo jedna bude nově vedena po Znojemské ulici, čímž spojí centrum města s vlakovým nádražím a poliklinikou Vltavínská.

Čtyřka bude nově končit v Míčově ulici. Ve špičkách, večer a o víkendech pokračuje ze zastávky Míčova bez nutnosti výstupu cestujících. Pětka pojede i nadále po stejné trase. Dočká se však většího počtu spojů.

Tyto hlavní takzvané páteřní linky budou doplňovat další doplňkové 10, 11, 12, 13 a 14 a speciální školní jednadvacítka, která bude jezdit mezi sedmou a osmou hodinou, a jednatřicítka, která obslouží místní části.

Příjemnou novinkou je i to, že na linkách 12, 14 a 31 by o víkendech měla být v případě volné kapacity umožněna přeprava kol.

Pomoci s orientací v novém jízdním řádu by cestujícím první den měli pomoci brigádníci. „Na konečných zastávkách budou zajišťovat informační servis pro cestující, kteří je poznají podle reflexních vest s nápisem Odbor dopravy," řekl mluvčí třebíčské radnice Ivan Přibík.

Město navíc cestující vybízí k tomu, aby jim v prvním týdnu sdělilo své připomínky. „Ve výpravní budově autobusového nádraží budou v kanceláři číslo 20 od 7 do 15 hodin pracovat brigádníci. Využít bude možné také telefonní číslo 725 731 296 nebo email epodatelna@trebic.cz,"dodal.

NOVÉ LINKY

Linka č. 1 je nově vedena po Znojemské ulici, čímž vytváří vazbu mezi centrem města, vlakovým nádražím a poliklinikou.

Linka č. 4 je nově ukončena na Míčově ulici. Mezi zastávkami Modřínová a Hotel Atom je vedena jednosměrným blokovým objezdem. Ve špičkách, večer a o víkendech pokračuje ze zastávky Míčova bez nutnosti výstupu cestujících.

Linka č. 5 je vedena v dosavadní trase se zvýšeným počtem spojů.

Linka č. 10 zajišťuje přímé spojení polikliniky, nemocnice, centra a Týna. Je vedena v prokladu přes zastávky Palackého a Koutkova.

Linka č. 11 je okružní linkou, která posiluje kapacitu páteřních linek.

Linka č. 12 obsluhuje Ptáčov.

Linka č. 13 obsluhuje průmyslové areály v jihovýchodní části města.

Linka č. 14 slouží pro přímou vazbu Borovina nemocnice a obsluhuje Stařeč a Poušov.

Linka č. 21 je školní linkou, která mezi 7. a 8. hodinou propojuje školní zařízení. Novinkou je zatažení k ZŠ Bartuškova.

Linka č. 31 spojení centra se Sokolím, Račerovicemi, Budíkovicemi a Pocoucovem.