Zatímco v prvních třech už místní lidé mohou využívat kanalizaci, ve zbývajících se zatím musejí spoléhat na septiky a jímky. Třebíč ale dlouhodobě plánuje zřízení kanalizací i tam. Nejnověji se na přetřes dostala odpadní voda ve Slavicích. „Chystáme projektovou dokumentaci pro místní část Slavice. Pro výstavbu tamní kanalizace chceme využít případné dotační možnosti v rámci nového plánovacího období. Chceme tedy být připravení,“ potvrdil místostarosta Pavel Janata.

Zámecký park v Třebíči.
Zámecký park v Třebíči prokoukne. Postarají se o cesty i stromy

Podle něj se zřejmě nejdříve do země kopne v Ptáčově. „Tam je situace nejdál. Projekt je už hotový a Ptáčov by měl být ze zbývajících místních částí na řadě jako první. Kanalizace by se tam mohla začít budovat v příštím roce, nebo v roce 2024,“ dodal místostarosta.

Projekt kanalizace ve Slavicích vyjde město na více než půl milionu korun. Dokumentaci většinou řeší Svazek obcí a kanalizací, v tomto případě je ale vše v režii radnice. „Je to z nějakých historických důvodů, které neumím popsat. Už se to táhne léta,“ vysvětlil Janata.