„Jen v měsíci červnu zemřelo v našem kraji při dopravních nehodách pět osob, když tři cizinci zahynuli při jedné dopravní nehodě, která se stala na dálnici D1,“ připomněla policejní mluvčí Dana Čírtková.

Stejný nárůst policejní statistiky vykazují i u těžkých zranění. Při letošních nehodách se těžce zranilo 47 lidí, dalších bezmála šest stovek účastníků nehod utrpělo lehké zranění.

Ilustrační foto
Tři lidé se zranili při dopravní nehodě na Jihlavsku

Příčiny dopravních nehod jsou podle policistů jednoznačné, Vede nesprávný způsob jízdy v kombinaci s nepřiměřenou rychlostí. „Alarmující může být skutečnost, že na třetím místě v pořadí příčin je nedání přednosti v jízdě. Někteří také zbytečně riskují, což je patrné při předjíždění v zatáčkách, horizontech či zákazech předjíždění,“ poznamenala policejní mluvčí.

A policie vzkazuje, že přitvrdí. „Na negativní vývoj dopravní nehodovosti musíme reagovat. Policejní kontroly budou zaměřeny mimo jiné na chování motocyklistů a cyklistů, kteří patří mezi nejzranitelnější účastníky silničního provozu,“ podotkla Dana Čírtková.

Ilustrační foto.
Skvělá práce. Policisté z Vysočiny zachránili muže s kardiostimulátorem