Podle nařízení vlády od roku 2011 si každý majitel nemovitosti, pokud má komín, musí nechat zkontrolovat spalinové cesty minimálně jednou do roka. Lidé si komíny ale často čistí sami. Jenže pojišťovny vyžadují odborné potvrzení. Majitelé nemovitostí mohou komín čistit, ale kontrolní zprávu stejně musí napsat kominík. Jenže těch je málo. Na nutnost správné údržby a pravidelného čištění komína upozorňují i hasiči, kteří každoročně vyjíždí ke stovkám požárů způsobených právě sazemi.

Ilustrační foto.
Nelegální herna v Jihlavě vydělávala statisíce. Na Vysočině nebyla jediná

Například požár sazí v komíně v domku v Náměšti nad Oslavou způsobil dvoutisícovou škodu, hasiči svým zásahem ale uchránili majetek za tři miliony korun. „Hasiči zjistili, že hoří saze v komíně a také část prostoru kolem komína. Jednotkám se podařilo požár velmi rychle lokalizovat a následně i zlikvidovat," popsala jeden z případů mluvčí Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina Petra Musilová.

Na střechu i o Silvestra

Už bez starostí může být například Jan Mňuk z Přibyslavi. Komín mu odborně vyčistil a vybral saze kominík Marek Pleskač z České Bělé na Havlíčkobrodsku. „Dobrý komín je srdce baráku,“ zdůraznil Pleskač. Diář má plný na týdny dopředu, kromě černého řemesla nabízí celou řadu dalších odborných služeb, například vložkování komínů i frézování a stavbu komínových systémů. „Vymetání sazí z komínů a kouřovodů a povinných revizí a kontrol v topné sezóně mám tolik, že na střechy lezu i na Silvestra,” konstatoval kominík.

Nejčastější způsob jakým majitelé nemovitostí hledají kominíka, je internet. Na Jihlavsku zajišťuje kominické služby například rodina Jemonových. „Nějaké volné termíny by možná byly, ale konkrétní datum nevím,“ odpověděl Karel Jemon na dotaz, jak dlouho si zákazník na Jihlavsku na návštěvu kominíka počká.

Podobně jsou na tom nyní kominíci na Žďársku i na Pelhřimovsku. V budovách kontrolují celou spalinovou cestu. „Kontrolujeme kouřovod, zjistíme, v jakém stavu je venkovní plášť a zda jsou hořlavé konstrukce v bezpečné vzdálenosti od komína," popsal obvyklý postup Marek Pleskač.

Ilustrační foto
Na Vysočině přijmou padesát nových policistů, většina posílí dopravu

Při poptávání kominických služeb je podle odborníků vhodné být obezřetný. „Ne každý, kdo si říká kominík, má potřebnou odbornost a schopnosti. Kromě čistokrevných podvodníků bez řádného oprávnění se objevili i zcela legálně podnikající živnostníci, kteří sice na komínu nikdy nebyli, ale díky mezeře v živnostenském zákoně na ně stát pohlíží jako na regulérní kominíky,“ konstatovala Monika Odstrčilová ze sdružení Občanská výstavba. Klíčovou otázkou je, jak se v případě nehody zachovají pojišťovny.

Podle Odstrčilové většina poctivých kominíků patří do Společenstva kominíků České republiky, profesního sdružení, které působí po celé zemi (seznam kominíků ZDE). „Takzvaný nájezdník Společenstvo buď zcela ignoruje, nebo má falešný členský průkaz, což lze odhalit díky výše uvedenému internetovému seznamu,“ zdůraznila Odstčilová.

Kominík pro celou obec

Některé obce řeší nedostatek kominíků originálním způsobem. Objednají jejich služby u kominíka, kterého znají pro celou obec najednou. „Naši obec navštíví kominík, zájemci se mohou hlásit v kanceláři městyse,“ informovala v obecním zpravodaji například Česká Bělá. „Do obce je objednán kominík, kdo má zájem, hlaste se na obecním úřadě,“ napsala na obecní stránky Dlouhá Ves.

Jenže ani práce kominíka se neobejde bez vzdělání. Společenství kominíků ČR pořádá pravidelně v Přibyslavi na Havlíčkobrodsku pro kominíky odborné kurzy a vydá jim osvědčení kvality. „Výsledkem nedodržování technologických postupů a norem, používání nevhodných materiálů, tedy nedostatečná odbornost či neseriózní jednání nepoctivců se zákazníky má vždy za výsledek zfušovanou práci a pošramocenou pověst řemesla. S tímto nešvarem chceme bojovat. Řemeslné cechy se nově zaručí za odbornost a kvalitu provedené práce,“ sdělil viceprezident Hospodářské komory Roman Pommer.