Hygienici kontrolovali na Vysočině před začátkem letní sezony padesát provozoven, které prodávají točenou zmrzlinu. Zaměřili se na dodržování hygieny při výrobě a nezávadnost prodávané zmrzliny.

„V provozovnách jsme odebrali pětadvacet vzorků zmrzliny a provedli jsme 125 stěrů z pracovních ploch, výrobního zařízení a používaných pomůcek. Celkem třináct odebraných vzorků zmrzliny a devětadvacet stěrů nevyhovělo hygienickým standardům,“ vyčíslila mluvčí krajské hygienické stanice Jana Böhmová.

Vedoucí oddělení hygieny výživy Petr Soustružník doplnil, že laboratorní rozbor odhalil u většiny nevyhovujících vzorků nadlimitní množství enterobakterie. „To svědčí o nedostatečné sanitaci zmrzlinového stroje a pomůcek. Další nejčastěji zjištěné nedostatky spočívaly v nedodržování osobní hygieny, obsluha neměla pracovní oblečení, nebo neoznámení zahájení provozu na krajskou hygienickou stanici,“ komentoval Petr Soustružník.

Hygienici dali provozovatelům pokuty v celkové výši sedmačtyřicet tisíc korun. „Za drobnější nedostatky, které provozovatelé obratem na místě odstranili, byly uděleny dvě domluvy,“ dodal Soustružník.

Mluvčí hygieniků ještě upozornila, že nevyhovující zmrzlina může být pro některé citlivé jedince například s oslabenou imunitou či děti důvodem k onemocnění. „Krajská hygienická stanice bude pokračovat v kontrolách zmrzlinových stánků v průběhu celé letní sezony,“ varovala mluvčí hygieniků.