Ta by měla omezit udělování výjimek na pořádání akcí po dvaadvacáté hodině. Obce a města už nebudou moci výjimky udělovat. Pokud budou chtít podobné akce povolit, budou muset akce dopředu zařadit do obecních vyhlášek.

Pořadatelé tedy budou muset akce plánovat s radnicí dlouho dopředu. Jestliže se objeví nějaká zábava nebo festival bez toho, aniž by byl předtím schválen vyhláškou, hrozí pořadateli přestupkové řízení s pokutou až do výše deset tisíc korun.

Je to byrokracie

Obcím se novela příliš nelíbí, nicméně připravují se na ni. „Vyzýváme místní spolky i občany, kteří plánují pořádat venkovní akce po 22. hodině, aby je nahlásili na úřad městyse. Zastupitelstvo zasedá jednou za dva až tři měsíce, je proto potřeba hlásit akce s předstihem. Omlouváme se spolkům i občanům za toto byrokratické opatření, které není z naší hlavy, ale bohužel ho musíme všichni akceptovat, pokud se chceme vyhnout riziku pokut," zveřejnil starosta Okříšek Zdeněk Ryšavý.

I radnice v Moravských Budějovicích má jasno „Vyhlášku uděláme, pokud nám to zákon nařizuje. Oslovíme spolky ve městě a sepíšeme do vyhlášky akce, které se pořádají každý rok a vyhlášku schválíme," komentoval starosta Moravských Budějovic Vlastimil Bařinka.

Problém by mohl nastat v Třebíči. Město sice má již schválenou vyhlášku o nočním klidu, ovšem pravidelně uděluje výjimky místním nočním klubům. „O tomto problému právě probíhá jednání, ale zatím jsme žádnou vyhlášku nevydali. Bude se tím zabývat zastupitelstvo," komentovala mluvčí třebíčské radnice Irini Martakidisová.

Ministerstvo vnitra novelu ospravedlňuje tím, že obce zneužívaly udělování výjimek. „Doposud záleželo na libovůli obcí. Nyní, pokud obce budou chtít dobu nočního klidu v určité dny zkrátit nebo úplně zrušit, budou muset tyto dny vymezit přímo v obecně závazné vyhlášce," vysvětlila novou normu mluvčí resortu Martina Němcová.