Podle loňské smlouvy zadavatele, Stavebního bytového družstva Třebíč, a zhotovitele, firmy Tipastav, mají končit k 31. říjnu.Před dělníky je ale ještě pořádný kus díla.


„O víkendu natřeli balkony, za týden se mají upevňovat zpět. Je však potřeba natřít i nášlapné plochy, jsou hrubé jak smirkový papír a nedaly by se udržovat. Tohle mohlo být hotové před pár měsíci, místo toho balkony rezly v trávě,“ míní domovní důvěrník Josef Hrůza.


Spoustu práce před sebou mají klempíři, řadě oken 119 bytů totiž chybějí parapety, i ti, kteří doladí barevnou fasádu zatepleného osmipatrového domu o sedmi vchodech. Pro firmu Tipastav na tom pracují muži ze subdodavatelské firmy, pendlující mezi Třebíčí a Slovenskem.


Došla barva i peníze


„Dělají v turnusech na obou místech. Teď byli v Třebíči o týden déle, ale nebylo to k ničemu. Došla jim barva, na další neměli peníze, práce tedy stála,“ říká Josef Hrůza. Sám se těší, až bude bezmála ročnímu procesu oprav konec a s tím skončí i množící se stížnosti nájemníků na neprofesionální přístup Tipastavu.


Den, kdy po mnoha měsících zmizí lešení, balkony budou na svém místě a život obyvatel Hartmannovy ulice se vrátí do vyjetých kolejí, s úlevou přivítá i ředitel zmíněného bytového družstva Zdeněk Veškrna.


„Modlím se za to, aby vše bylo hotové do zámrzu. Na konci října skončí hlavní část prací, zbudou nedodělky. Termín není nejdůležitější, jde nám o to, aby se práce vůbec dokončily,“ vyjádřil se.


Podle smlouvy může bytové družstvo vymáhat pět tisíc korun za každý den hlavní práce po termínu, tři tisíce denně za nedodělky.


Nesolventní partner


Zdeněk Veškrna se ale obává, zda bude kde je vzít. Stavební společnost Tipastav se údajně zmítá ve vážných finančních problémech a neplatí svým subdodavatelům. Váznoucí zateplovací proces proto probíhal i na jiném místě, v Benešově ulici. „Tam jsme dokonce odstoupili od smlouvy a našli si jinou firmu,“ dodal Zdeněk Veškrna.


Z vedení společnosti Tipastav se k celé záležitosti opět nikdo nevyjádřil, opakovaný pokus Deníku o spojení byl marný.


Celková proměna panelového domu v Hartmannově ulici, na niž nájemníci odhlasovali dvanáctimilionový úvěr, začala loni v listopadu výměnou oken. Na ni navázalo zateplení. Zakázku ve výběrovém řízení získala stavební firma Tipastav, s níž mělo Stavební bytové družstvo dobré zkušenosti. Ta letošní, kdy práce dlouhé týdny stála, další spolupráci bytového družstva s jmenovanou firmou podle Zdeňka Veškrny vyloučila.