V Řeznictví a uzenářství Josefa Šabackého v Budišově přišli na dva nevhodně skladované trvanlivé výrobky. „Byly uchovávány při okolní teplotě 25 stupňů Celsia namísto požadovaných 20 stupňů," řekl ředitel Státní veterinární správy pro Vysočinu Božek Vejmelka.

Nebylo to však jediné pochybení budišovské provozovny. „Zjištěna byla závada v označování nebalených masných výrobků. Provozovatel neumístil viditelně písemný údaj s názvem jejich druhu a skupiny," doplnil Vejmelka. Josef Šabacký se ke zjištění inspektorů nechtěl vyjadřovat. „Nebudu o tom vůbec diskutovat," zdůraznil. V jeho případě se jednalo o první takové pochybení. Na místě musel zaplatit tři tisíce korun.

Stejně dopadlo i Řeznictví Bohumily Pavlíkové v Kralicích nad Oslavou. Teplota čerstvého hovězího a vepřového masa byla v době kontroly 11,7 stupně Celsia. „Legislativní požadavek pro čerstvé červené maso je maximálně sedm stupňů," podotkl Božek Vejmelka s tím, v Kralicích se za poslední rok nejednalo o první prohřešek.

Bouřka vyhodila jističe

Ten poslední vysvětlovala provozovatelka masny bouřkou, která v noci z 11. na 12. června vyhodila jističe. „Paní doktorka z veterinární správy přišla o půl desáté a maso se nestihlo nachladit," mínila Bohumila Pavlíková. Asi osm kilo špatně skladovaného masa musela stáhnout z prodeje.

Prakticky okamžitě začala pracovat na opatření. „Už jsme tady měli opraváře, který dodělá posuvné dveře. Chlad z vitríny už tedy unikat nebude," popisovala.

Pro spotřebitele mohou být výrobky nebo maso skladované delší dobu v nevyhovující teplotě rizikové. Podle mluvčího Státní veterinární správy Josefa Dubna hrozí v určitých případech i zdravotní problémy. „Dochází k pomnožení hnilobných bakterií, ale třeba i salmonel, listerií či kampylobakterie," upozornil.

Bohumila Pavlíková však riziko popřela. „Jsme malá prodejna, nemáme prostory, kde bychom větší množství masa skladovali. Vše, co se k nám z jatek přiveze, do druhého dne prodáme," ubezpečila.