„Nechali jsme si zpracovat studii, podle níž se park začal systematicky rozvíjet až po roce 1820. Že by se k některému stromu vázala podrobnější historie, o tom nic nevím. Z původního osázení parku nezbylo vůbec nic. Býval tam kdysi pěkný červenokvětý jírovec, koňský kaštan, ale ten samovolně před pěti léty uschnul. Z původního porostu je tam sloupovitý dub, ale to není žádná vzácnost,“ zmínil k historii stromů Petr Urbánek z komunálního odboru třebíčského MěÚ.


Z parku se nyní odstraňují staré dožívající stromy a kompozičně nevyužitelné a neperspektivní nálety mladší generace stromů.


Budou ještě horší


„Cesty v zámeckém parku jsou po kácení stromů rozježděné, bahnité, špatně se v tom chodí. Procházím tudy každý den a zajímalo by mě, jestli s tím město něco udělá,“ položil dotaz Pavel Rybníček z Třebíče. Odpověď pro něj bude bohužel v dohledné době neuspokojivá.


„Zpevňování cest v parku teď nebude aktuální. Městu se podařilo získat dotace na rekonstrukci zámeckého křídla a současně Muzeum Vysočiny Třebíč bude realizovat opravu zámku. Část staveništní dopravy bude projíždět právě přes území zámeckého parku, protože vjezdové brány do nádvoří rozměrově na průjezd techniky nevyhovují,“ sdělil Petr Urbánek.


„Občané musejí počítat s tím, že dočasně dojde spíše ke zhoršení cest. Samozřejmě budeme trvat na tom, aby zhotovitelská firma udržovala cesty ve schůdném stavu,“ vysvětlil. Podle jeho slov ale na zpevnění cest následně dojde při realizaci studie.


Nový vzhled teprve projednají


Celkovou studii a vizualizaci úprav zámeckého parku mají na Městském úřadu Třebíč již k nahlédnutí. Vypracoval ji architekt Petr Kubeša z Nákla.
Studii by měl projednávat výbor pro revitalizaci městského centra už příští měsíc, následně poputuje na stůl radě města Třebíč.