Talentové zkoušky pro přijetí nových žáků do dalšího školního roku tam mají naplánované na 11. a 17. června. Pokud ale bude potřeba, jsou připraveni přidat další termín. „Pokud to bude nutné, tak uděláme ještě dodatečné talentovky, až se rodiče vzpamatují po prázdninách. Chceme dát šanci rodičům, kteří toho teď mají plné brýle a nemají chuť ani čas řešit něco dalšího. Spousta lidí navíc přišla o práci, nebo teď neměli výdělek. Uvidíme, jak se to projeví,“ doplnila Dana Foralová.

Nouzi o děti naopak nemají na jihlavské základní umělecké škole, kde už mají talentové zkoušky téměř za sebou. „Protože už máme tolik dětí, rozhodli jsme se, že otevírat další termín nebudeme. Až v září uspořádáme doplňující přijímací zkoušku,“ informovala ředitelka Základní umělecké školy Jihlava Dana Fučíková.

Ilustrační foto
Velké Meziříčí: řidiče na pár dní omezila uzavírka části Třebíčské

Kvůli velkému zájmu, který je rok od roku větší, navíc na jihlavské základní umělecké škole bojují o navýšení kapacity. „Jednáme o tom se zřizovatelem, o kolik bychom mohli kapacitu školy zvednout. Samozřejmě by s tím bylo spojené i hledání nových prostor a pedagogů,“ poznamenala Dana Fučíková.

Na zmíněné škole zavedli letos poprvé elektronické přihlašování na přijímací zkoušky. „Rodiče se přihlásí na určitý čas a s dítětem sem potom může pouze jeden doprovod. Na hudební obor máme vypsané celkem čtyři termíny a každý den přijde tak pětadvacet dětí, takže do školy se nám letos hlásí kolem stovky dětí. Kolik dětí vezmeme, bude ale záležet na tom, kolik jich odejde,“ sdělila Fučíková s tím, největší zájem je opět o klavír a kytaru.

Požár zámku v Horním Maršově.
Soud poslal do vězení žháře za zničení zámku a autobazaru v Rozkoši u Humpolce

Na Základní umělecké škole v Kamenici nad Lipou přijímací zkoušky kvůli pandemii koronaviru trochu upravili. „Samotné zkoušky budou letos jiné v tom, že hned u vstupu do budovy budeme koordinovat příchozí s tím, že je budeme pouštět jednotlivě. I v komisi budou pouze tři lidé. Přijímací zkoušky jsme navíc rozdělili do dvou dnů,“ prozradil ředitel Základní umělecké školy Kamenice nad Lipou Martin Vaverka.

Přijímací zkoušky se tak v Kamenici uskuteční 22. a 23. června od 14 do 19 hodin. „Celý rok sbíráme online přihlášky. Myslím si, že zájem bude velký, jako každoročně. Vypadá to, že budeme mít kolem pětadvaceti až třiceti volných míst ve škole a už teď máme přes čtyřicet přihlášek,“ doplnil Vaverka.