„Kvůli dešťům očekáváme, že na řece Moravě stoupne během noci hladina. Maximálně ale jen na první stupeň povodňové aktivity,“ řekl v nedělí meteorolog Petr Münster z brněnské pobočky hydrometeorolo­gického ústavu.

Jeho slova potvrzují i vodohospodáři. „V neděli v noci kvůli dešti bude tát sníh v Jeseníkách a Beskydech. Zvýšené hladiny pak na Jižní Moravu přinese řeka Morava. První povodňový stupeň bude během pondělka na Břeclavsku a Hodonínsku. V povodí Dyje je a bude klid,“ popsal dispečer Povodí Moravy Radomír Prudek.

Jediné místo na jižní Moravě, kde první povodňový stupeň byl už o víkendu, je řeka Svratka pod Brněnskou přehradou. „Tam se však jedná o řízené upouštění. Kvůli vápnění přehrady musíme držet hladinu vodní nádrže na nižší úrovni,“ vysvětlil Prudek.

Drama v okolí řek se v kraji konalo naposledy mezi pátým a devátým březnem. Hladiny toků tenkrát hrozily hlavně druhými stupni povodňové aktivity, ve Strážnici na Hodonínsku pak řeka Morava kvůli přívalům vody z Bečvy dosáhla dokonce stupně třetího.