Gottliebova stavební firma Gottlieb-V získala od města během uplynulých šesti let nejméně tucet zakázek. Nešlo o žádné významné akce. Většinou se jednalo o výměnu střech nebo opravy fasád. Až na poslední z nich.


Na podzim loňského roku Gottlieb získal zakázku na přestavbu staré polikliniky pro potřeby městské police. A právě tam mohou nastat problémy. Stavba nebyla dobře projekčně připravena, kvůli více pracím se značně prodražila. Přestože cena neměla přesáhnout šest milionů korun, město za ni nakonec zaplatilo osm a půl milionu. Stavba je sice zkolaudována, je zde ale riziko spojené s reklamacemi.


Firmu Gottlieb-V totiž od poloviny srpna vlastní nový majitel, Karel Sádlo z Prahy.


Obchodní rejstřík napovídá, že by se mohlo jednak o typického bílého koně, který firmy sice vlastní, k dluhům předchozích majitelů se ale nehlásí. Karel Sádlo podle rejstříku figuruje asi ve třiceti firmách, některé z nich jsou v likvidaci.


Firma Gottlieb-V tedy stále existuje, už ale bez Miroslava Gottlieba, a případné reklamace pravděpodobně nikdo nevyřídí.


„Tohle je jedna z největších špinavostí, které se dnes dějí. Kdo bude plnit záruku?“, zlobí se opoziční třebíčský politik Pavel Heřman (HZNR).


Podnikatelův strýc a místostarosta Mašek oponuje, že městu žádná škoda nevznikla.


„Tenhle problém neumíme eliminovat u nikoho. Zatím jsme žádnou škodu po firmě Gottlieb nevyčíslovali, ani žádnou reklamaci neuplatňovali, pokud vím,“ reagoval Mašek.


Mobilní telefon Miroslava Gottlieba se v minulých dnech hlásí jako nedostupný. Kriminalisté mají na stole zatím jedno trestní oznámení.


„Zabýváme se trestním oznámením pro trestný čin podvodu,“ potvrdila mluvčí třebíčské police Marcela Lavická.


Firem, kterým Gottlieb neplatil, je ale podle zjištění Deníku víc. Například firmě Pozemstav dluží 290 tisíc korun. „Veškeré podklady jsme předali našemu právnímu zástupci,“ potvrdil ekonom Pozemstavu Libor Březina.

Rozhovor s místostarostou Maškem si přečtěte zde.