Nad nedělí vládla zima se sněhovou nadílkou. „Během dopoledne napadlo místy až deset centimetrů sněhu. Následným mrholením a také často dešťovými srážkami sníh navíc ztěžkl," připomněl vedoucí výroby třebíčských silničářů Miroslav Černý.

Pod jeho tíhou se po celém Třebíčsku lámaly stromy. Hasiči se tak během svátečních dní prakticky nezastavili. „Od 24. do 26. prosince jsme zaznamenali 61 událostí, na Štědrý den jich bylo 29. Ve většině případů se jednalo o technickou pomoc u popadaných stromů," řekla mluvčí krajského hasičského záchranného sboru Petra Musilová.

„V porovnání s loňskými vánočními svátky se jednalo o extrémní nárůst výjezdů. Loni jsme totiž na Třebíčsku vyjížděli k pouhým dvěma událostem, Štědrý den se tehdy obešel dokonce bez zásahů," upozornila s tím, že právě 24. prosinec patří obecně k vůbec nejklidnějším dnům. „Dlouhodobě je zásahově podprůměrný. Velký nárůst událostí se však netýkal pouze třebíčského okresu, podobné to bylo i jinde na Vysočině. V celém kraji jsme vyjížděli ke dvěma stovkám popadaných stromů," podotkla Musilová.

Teplo nedorazilo

Počasí nenahrávalo ani silničářům. „V pondělí k očekávanému oteplení nedošlo, a teploty se držely kolem nuly. Chemicky ošetřované vozovky se dařilo udržovat sjízdné takřka bez problémů. Při opakovaném ošetření je však největším úkolem dispečera udržet vozovky sjízdné a zároveň nepřekročit denní povolenou dávku soli. Ta je zákonem stanovena na šedesáti gramech na metr čtvereční," vysvětloval Černý s tím, že také údržba silnic nižších tříd měla při svátečním rozverném počasí svá úskalí.

„Komunikace, které se nesolí, ale sypou drtí nebo pískem, se při dešťových srážkách udržují velmi obtížně. Posyp totiž zaprší a zamrzne, často tak bývá prakticky neúčinný," zdůraznil Černý a podotkl, že žádná ze silnic nemusela být v důsledku povětrnostních podmínek, dopravních nehod nebo popadaných stromů uzavřena.

KAMIL ČERNÝ