Státní úředníky tlačí čas, letos by chtěli mít souhlas alespoň některých lokalit, aby do jejich katastrů mohli vstoupit geologové. A tak se snaží navnadit, jak se dá.

Výlet s exkurzí do kouzelného kraje Champagne je podle všeho zcela v režii státu. Nebude chybět návštěva vinného sklepa, kde vzniká světoznámý perlivý mok či stylové restaurace. Mezitím autobus plný lidí ze vsí absolvuje dvě exkurze do národní agentury ANDRA, zodpovědné za dlouhodobé nakládání s radioaktivními odpady, vyprodukovanými ve Francii.

Hodov má ve státem vyhlédnuté lokalitě Horka asi 10 kilometrů čtverečních zajímavých pro geology, tedy zdaleka nejvíc na Budišovsku. Ještě včera visel „pouták“ na exkurzi do Francie na webových stránkách obce. „Dáme ho pryč, je to pro zastupitele, nemůže se přihlásit každý, protože jsou omezená místa v autobusu,“ zmínil tamní starosta Pavel Klíma s tím, že on nepojede, ale asi dva zastupitelé ano. V Hodově před časem lidi řekli v referendu NE úložišti. V Budišově, Rudíkově a obci Rohy je informace o exkurzi „příliš čerstvá, jak s ní naloží, zatím nevědí“.

Vstřícný postoj vůči geologům i myšlence úložiště panuje ve Vlčatíně. „U nás referendum nebylo a minulé i současné zastupitelstvo proti úložišti nic nemá. Od nás pojedou získat nové informace dva zastupitelé,“ konstatoval vlčatínský starosta Josef Mezlík.

Stát má v hledáčku devět lokalit v Česku, z toho dva vojenské újezdy. Tři lokality se nacházejí na území Kraje Vysočina. Důl se má začít budovat 50. letech, v roce 2065 má být uveden do provozu. Česko musí mít podle unijních předpisů vlastní úložiště. Skládkový byznys je pro vsi všeobecně zajímavý. Například Petrůvky jsou jednou z nejbohatších vesnic v republice.