Po celé zemi by letos mělo být asi tři tisíce prodejních míst, což je podle veterinářů o zhruba čtyři sta více než loni. Jedno z nich je i u třebíčského Stop-shopu, kde ryby prodávají Nikolas Tilkeridis a David Bernatský. „Jsme tady teprve od dnešního rána, ale prodali jsme už třiadvacet kusů. Prodávám je takhle o Vánocích už čtvrtým rokem, takže můžu srovnávat. Například loni, i navzdory covidu, žádný pokles nebyl. Lidi na Vánoce prostě chodí, letos to podle mě bude stejné,“ zamyslel se Tilkeridis.

Podle něj stoupla cena o asi deset procent, místo stovky za kilo se teď platí sto deset. Jedním z Tilkeridových zákazníků byla i Lucie Jistebnická, která si nechala naporcovat třiapůlkilový kus. „Máme velkou rodinu, tak beru většího. Ale nějakého zdražení jsem si ani nevšimla. Zdražuje se všechno,“ mávla rukou Jistebnická.

Skauti přinesli na třebíčskou radnici Betlémské světlo.
OBRAZEM: Skauti přinesli na třebíčskou radnici Betlémské světlo

Další prodejní místo je u Hyperalbertu Albert. Jarmila Krátká a její manžel se cestou na nákup byli podívat, jaká je nabídka a ceny. Počkají si ale, až je budou prodávat u stadionu Na Hvězdě. „My tam nakupujeme vždycky. Vezmeme jednoho velkého, kupujeme ho i pro naše děti napůl. A jestli je zdražili o deset korun na kilo, není to nic hrozného. Když jdete do obchodu, taky platíte pětistovku a v košíku pořádně nic nemáte. Kapři se stejně kupují jen jednou za rok,“ uvedla Krátká.