„Náklady na zbudování poldru dosáhly 13,5 milionu korun, z toho 75 procent byla dotace ministerstva zemědělství z programu Protipovodňové opatření a 25 procent investoval státní podnik Lesy České republiky z vlastních finančních prostředků,“ spočítala Andrea Kroupová tiskového oddělení Lesů ČR.


Kopcovitý terén Českomoravské vrchoviny je podle odborníků jedním z nejohroženějších povodněmi. Vodní toky tam mají převážně bystřinný charakter a při letních bouřích nebo při náhlém tání sněhu může dojít k lokálním povodním. „Právě v této lokalitě se nachází 19 kilometrů dlouhý Leštínský potok. Suchá nádrž má zadržet stoletou vodu a redukovat její průtok do obce Číchov na takové množství, jakou kapacitu má upravené koryto toku v obci,“ popsala Kroupová.


Hráz suché nádrže u Číchova je složená ze dvou částí. První je betonová zděná s obkladním zdivem a měří bezmála 60 metrů. Druhá část je zemní a je o devět metrů kratší. Hráz je vysoká 8,8 metrů a pojme 100 tisíc krychlových metrů vody.


„V současné době je připravena stavba úpravy zbývající části koryta Leštínského potoka jako poslední etapa protipovodňové ochrany pozemků, nemovitostí a infrastruktury obce Číchov a jejich občanů,“ oznámila Kroupová.