Dvojice poměří své kuchařské dovednosti s ostatními týmy v přípravě slaného i sladkého chodu. Součástí receptu musí být čtyři povinné suroviny, a to lokální potraviny z oblasti Champagne-Ardenne. Letos pořadatelé vybrali perličku, červenou cibuli, jablko a šampaňské. Při přípravě pokrmu je nutné použít také sezónní podzimní produkty.

Jaroslav Šmíd na třebíčské Barborce v roce 2007.
Poslední rozloučení s hercem Jaroslavem Šmídem se uskuteční v Třebíči

Jakub a Petra se ve Francii pokusí zabodovat s terinou z prsou perličky a konfitovanými stehny z perličky na vývarové omáčce s brandy a ořechy, jako přílohu zvolili bramborovo-petrželové pyré s černou čočkou, to vše dozdobené dušenou červenou cibulí v portském a růžičkovou kapustou dušenou na másle. Sladkou tečkou budou dýňové řezy s dušenými jablky a sorbetem se šampaňským.

„V minulých letech Vysočinu úspěšně reprezentovaly hotelové školy z Havlíčkova Brodu a Jihlavy. Třebíčská hotelovka, která jede do Remeše letos, se soutěže zúčastní už podruhé,“ informovala krajská radní pro oblast školství, mládeže a sportu Jana Fialová.

Mladí kuchaři z Vysočiny budou muset předvést to nejlepší v konkurenci dalších deseti týmů z Francie, Německa, Belgie, Itálie, Slovenska, Řecka, Brazílie, Maroka, Japonska a Tchajwanu. Jejich kulinářské výtvory budou hodnotit renomovaní šéfkuchaři a cukráři, kteří mají ve Francii status mediálních superstar. Jsou mezi nimi držitelé nejvyšších ocenění, titulů mistra světa i vedoucí kuchaři prezidentské kuchyně, což je ve Francii jedna z nejnáročnějších a nejoceňovanějších pozic, na které může kuchař či cukrář dosáhnout.

Kříž na samém konci světa.
Amatérské kříže podél cesty vznikají spontánně

 Soutěž Trophée Mille International nese jméno zakladatele a hlavního organizátora Philippa Milla, remešského šéfkuchaře a držitele ocenění Nejlepší pracovník Francie 2011, a také dvou michelinských hvězd. Tato prestižní regionální soutěž pro učně a studenty oboru kuchař a cukrář se v Remeši koná už osmým rokem a před čtyřmi lety se poprvé otevřela i středním gastronomickým školám z jiných zemí.