Hlavním cílem akce bylo pomoci studentům s výběrem budoucího uplatnění. „Letos pořádáme první ročník Dne firem u nás na škole. V loňském roce, jsme něco podobného pořádali pro testovací účely, ale bylo to v podstatně menším měřítku. Okoukali jsme praxi na vysokých školách, kde jsou podobné dny běžné a pomáhají studentům s uplatněním v praxi,“ vysvětlil ředitel Střední průmyslové školy v Třebíči Zdeněk Borůvka.

Den firem měl také kladný ohlas u samotných žáků. „Je super, že nám škola uspořádala tuhle akci, protože máme možnost prohlédnout si firmy a doptat se na podrobnosti a zároveň vidíme, kde všude se můžeme uplatnit v praxi,“ uvedl student maturitního ročníku Martin.

Firmy navíc neustále hledají nové zaměstnance. „Aktuálně potřebujeme všechny druhy strojařů. Odhadem bychom momentálně přijmuli desítky nových zaměstnanců a neustále vypisujeme nová pracovní místa,“ řekla Jitka Roupcová z firmy Bosch. Podobná situace je i na elektrárně v Dukovanech. „Co se týče středoškolských studentů, momentálně na Dukovanech sháníme absolventy se strojním nebo elektro zaměřením. Aktuálně u nás probíhá generační obměna. Poslední dva roky nabíráme okolo 150 až 200 lidí za rok,“ sdělila Linda Navrátilová z jaderné elektrárny v Dukovanech.

Fotografka Eliška Blažková představí v Třebíči svou knihu Haredim.
Fotografka Eliška Blažková představí v Třebíči svou knihu Haredim

A žáci si skutečně mezi firmami vybrali své favority. „Nejvíce mě zaujala firma, která vyrábí software pro průmysl 4.0,“ prozradil student Ondřej. „Mě zase nejvíce láká práce na Dukovanech, protože se to nejvíce blíží mému oboru,“ přidal se student Jiří. Stejný plán má také další žák. „Nejvíc by se mi líbilo po dokončení studia pracovat na jaderné elektrárně,“ prozradil student Martin.

Podniky se snaží získat nové zaměstnance mezi čerstvými absolventy i pomocí studijních stipendií. „Studentům nabízíme stipendia, která jsou velmi štědrá. U studentů vysokých škol to může být až deset tisíc korun a pro středoškoláky je to až 2500 korun. Studenti jsou potom vázáni, že dobu, po kterou pobírali stipendium odpracují v naší firmě, nebo se mohou vyplatit,“ vysvětlila Roupcová. Na stáže a stipendia lákají i v Dukovanech. „Máme základní stáž pro studenty, která se jmenuje Letní univerzita, během které jsou studenti po dobu dvou týdnů v elektrárně. Zveme studenty vysokých škol. Pokud má potom někdo zájem pracovat konkrétně na pozici operátora, tak těmto lidem nabízíme stipendium,“ objasnila Navrátilová.

IVANA ŘÍHOVÁ

Zimní údržba vrtulníkové základny u Náměště nad Oslavou.
OBRAZEM: Sníh z letiště odklízí zvláštní rota se speciálními stroji