VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Studenti Hotelové školy se zúčastnili stáže v Německu

Třebíč/ Angermünde - Letošní stáže v německém Angermünde se zúčastnilo 10 studentů Hotelové školy Třebíč z oborů hotelnictví, obchodník a kuchař – číšník za doprovodu paní učitelky Lapešové a paní učitelky Vilimové.

5.11.2008
SDÍLEJ:

Studenti Hotelové školy na stáži v Německu. Seminář o mořských plodech.Foto: Eliška Kornetová

Naše cesta začala v sobotu 6.9. 2008 ráno v 7:25 hod na třebíčském vlakovém nádraží. Vedla přes Brno a potom mezinárodním rychlíkem do Berlína, kde na nás čekal pracovník partnerské školy ABW pan Dietrich Fogge – sociální pedagog. Pod jeho vedením jsme dorazili v 18:15 hod do cíle naší cesty – krásného městečko Angermünde. Přivítání bylo překrásné a srdečné. První večer nechyběl ani ohňostroj. Ubytovali jsme se v internátu školy ABW.


Hlavním záměrem této výměnné stáže bylo seznámit se s německou kuchyní – jejími odlišnostmi od naší kuchyně, způsobem stolování a obsluhou hostů.
Během pobytu jsme byli rozděleni do dvojic nebo trojic na různá pracoviště: obchodnice vykonávaly kancelářské práce ve fiktivní firmě místní školy a studenti gastronomických oborů pracovali ve školní jídelně nebo v pohostinstvích Zum Pferdestall a Zum Dorfkrug.


Já jsem vykonávala praxi v krásné restauraci Zum Pferdestall. Samozřejmě, že jsem hned sama nevařila, ale dělala pomocné práce jako škrabání brambor, loupání a krájení cibule. Čistila jsem zeleninu, poté ji krájela na nudličky a připravovala z ní různé, u nás i neobvyklé zeleninové saláty. Jeden den jsme měly s Monikou možnost předvést své kuchařské umění a uvařily pro personál restaurace k obědu španělské ptáčky s rýží. Jako dezert zapékané palačinky s tvarohem. Své znalosti německého jazyka jsem si vyzkoušela i při obsluze hostů v restauraci.


Co se týká mých poznatků, překvapila mě příprava míchaných nápojů, jejichž složení bylo pro nás nezvyklé například pivo a Sprite, nebo Cola s Mirindou. Dalším zjištěním bylo, že v německé kuchyni se používá pro přípravu pokrmů mleté maso v daleko větší míře než u nás. Velmi mně zde také chyběly polévky, ale na druhé straně zase překvapily zákusky po jídle. Byly to většinou různé druhy želé ve skleničkách.


Během pobytu byly pro nás připraveny i různé odborné semináře, např. o mořských plodech, sýrech nebo o víně. Největší zážitky jsem měla ze semináře o mořských plodech. Nejenom, že jsem se o nich dozvěděla plno zajímavostí, ale také jsem si vyzkoušela přípravu humrů a krevet od začátku až po servírování a samozřejmě je i ochutnala. Při závěrečném semináři o slavnostních tabulích jsme se naučili skládat nové tvary ubrousků (nejkrásnější byl ubrousek ve tvaru leknínu) a připravovali slavnostní tabule na určité téma: mořskou, svatební a narozeninovou. Při konečném hodnocení jsme uspěli velmi dobře.


Program naší stáže byl velmi nabitý a velmi dobře organizován. Kromě odborné činnosti jsme měli možnost seznámit se se zdejší krajinou. Prohlédli jsme si městečko Angermünde. Viděli staré město, věž, klášter, náměstíčko a další historická zákoutí.


Byla nám umožněna prohlídka zdejší školy, kde se žáci učí podobným oborům jako my. Velmi se nám líbila okolní příroda, kterou jsme mohli poznat na překrásných exkurzích: na pštrosí farmu, do Berlína a na ostrov Rujana, kde jsme se projeli parníkem podél křídového pobřeží a na pláži mohli smočit své nohy ve vodách Baltického moře.


Blížil se čas rozloučení. V pátek jsme převzali certifikáty s květinovými dary. Odjezd z Angermünde byl v sobotu ráno a za doprovodu pana Foggeho jsme odjeli vlakem do Berlína. Zde jsme se srdečně rozloučili a odcestovali domů. Do Třebíče jsme šťastně a v pořádku dorazili večer v 18:30 hodin.
Na tuto stáž budu dlouho vzpomínat a jsem velmi ráda, že mně bylo umožněno se jí zúčastnit. Nejenom, že jsem viděla spoustu nových věci, ale také se dozvěděla plno zajímavých novinek a mohla vyzkoušet různé věci, které by u nás ve škole nebyly ani možné. Dalším poznatkem je, jak důležité je studium cizích jazyků pro další uplatnění v životě, a proto bych se tomuto studiu chtěla dále věnovat.


Na závěr bych touto cestou ráda poděkovala všem lidem, kteří mi tuto stáž umožnili podniknout a hlavně našim bezvadným paním učitelkám, které s námi měly velkou trpělivost.

ELIŠKA KORNETOVÁ

5.11.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Obsluha strojů 19 000 Kč Obsluha ostatních zařízení na zpracování kovů DĚLNÍK/CE - OBSLUHA STROJŮ A ZAŘÍZENÍ. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 19000 kč, mzda max. 24000 kč. Volných pracovních míst: 9. Poznámka: Náplň práce: jednoduchá obsluha NC/CNC strojů (není nutná znalost programů), nebo obsluha dalších jednoduchých strojů. Požadujeme: praxe na obdobné pozici výhodou, ochota pracovat v nepřetržitém provozu, zodpovědný přístup k práci, spolehlivost, manuální zručnost, samostatnost., Nabízíme: plné zaučení, zaměstnání ve stabilní společnosti, odpovídající ohodnocení, firemní benefity., Nástup možný IHNED! Práce je vhodná pro absolventy.. Pracoviště: Jopp automotive s.r.o. - pracoviště třebíč, Hrotovická-Průmyslová Zóna, č.p. 188, 674 01 Třebíč 1. Informace: Petra Koudelová, +420 563 031 231od8:00do15:00hod.. Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 14 900 Kč Kuchaři (kromě šéfkuchařů) KUCHAŘ SE ZAMĚŘENÍM NA SRBSKOU A BALKÁNSKOU KUCHYNI. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 14900 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: Specializace na srbskou a balkánskou kuchyni., Zaměstnanecké výhody: podnikové stravování., Kontakt:, - osobně: Grand hotel Třebíč, pracovní dny 7:00 - 14:00 hod., - e-mailem: info@grand-hotel.cz, - telefonicky: pracovní dny 7:00 - 14:00 hod.. Pracoviště: Dušan švonja - hotel grand, Karlovo nám., č.p. 133, 674 01 Třebíč 1. Informace: Jana Trnovská, +420 568 848 560PO-PÁ7:00-14:00hod.. Výroba - Výroba Provozní zámečníci, údržbáři 19 000 Kč Provozní zámečníci, údržbáři Mechanik-zámečník. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 19000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Popis pozice:, * opravy hlav motorů, repase kogeneračních jednotek a běžné zámečnické práce, Požadujeme: , * SOU obor kovovýroba, * znalost práce na obráběcích strojích, * svářečský průkaz , * manuální zručnost, pracovitost, * spolehlivost, zodpovědnost a samostatnost , * pozitivní přístup k řešení úkolů, Nabízíme: , * perspektivu ve stabilní a stále se rozvíjející firmě, * možnost seberealizace – odborný a profesní růst, * odpovídající platové ohodnocení, * vzdělávací kurzy, * firemní benefity (dovolená navíc, 3 dny zdravotního volna, finanční bonus za docházku bez absence…). Pracoviště: Tedom a.s.- pracoviště výčapy, 674 01 Třebíč 1. Informace: Zdeňka Malá, +420 953 311 003. Cestovní ruch a hotelnictví - Cestovní ruch a hotelnictví Recepční v hotelu 5 000 Kč Recepční v hotelích a dalších ubytovacích zařízeních RECEPČNÍ/POKOJSKÁ. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 5000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Přijmeme recepční/pokojskou na penzion v Třebíči, Karlovo nám., Požadujeme znalost anglického jazyka., Osobní pohovor na adrese Karlovo nám. 24/18, Třebíč. Osobní návštěvu nutno nejprve domluvit telefonicky!. Pracoviště: Stratos real s.r.o. - provozovna, Karlovo nám., č.p. 44, 674 01 Třebíč 1. Informace: Rostislav Komenda, +420 602 721 917vevšednídny8:00-16:00hod..

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Jihlavské podzemí. Ilustrační foto.

Filmaři objevovali krásy Vysočiny

Naše domácí brambory jsou podle odborníků  kvalitní a zaslouží si pozornost spotřebitelů.

Potřebujeme vlastní brambory, ne jen ty z dovozu, říká šéf bramborářů

V hokejovém derby vyzrála budějovická Žihadla na Bruslaře

Vysočina – Hokejová druhá liga – skupin Jih a Východ měla ve středu na programu 10. kolo.

Novorozence v Třebíči bude hlídat 28 nových monitorů dechu

Třebíč - Nadace Křižovatka předala ve čtvrtek 18. října novorozeneckému oddělení třebíčské nemocnice dvacet osm monitorů dechu v celkové hodnotě 56 tisíc korun. Z rukou dárců, mezi kterými jsou také třebíčské firmy, je převzala primářka dětského a novorozeneckého oddělení Alena Holubová a ředitelka nemocnice Eva Tomášová.

Zaměstnanci třebíčské nemocnice vysadili lípu ke 100. výročí ČSR

Třebíč – Zaměstnanci třebíčské nemocnice vysadili lípu ke 100. výročí vzniku Československé republiky. Slavnostního setkání se ve čtvrtek 18. října zúčastnili zdravotníci, pacienti i veřejnost. K příjemné atmosféře přispěli žáci Základní umělecké školy Třebíč s písněmi od J. Ježka.

OBRAZEM: Lahve ze světelské sklárny Bomma pomůžou dobré věci

Vysočina – Deset designových aukčních lahví ze světelské sklárny Bomma pomůže dobré věci. Výtěžek z jejich dobročinné aukce půjde na konto Centra Paraple, které pomáhá vozíčkářům s poškozením míchy.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT