VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Studenti Hotelové školy se zúčastnili stáže v Německu

Třebíč/ Angermünde - Letošní stáže v německém Angermünde se zúčastnilo 10 studentů Hotelové školy Třebíč z oborů hotelnictví, obchodník a kuchař – číšník za doprovodu paní učitelky Lapešové a paní učitelky Vilimové.

5.11.2008
SDÍLEJ:

Studenti Hotelové školy na stáži v Německu. Seminář o mořských plodech.Foto: Eliška Kornetová

Naše cesta začala v sobotu 6.9. 2008 ráno v 7:25 hod na třebíčském vlakovém nádraží. Vedla přes Brno a potom mezinárodním rychlíkem do Berlína, kde na nás čekal pracovník partnerské školy ABW pan Dietrich Fogge – sociální pedagog. Pod jeho vedením jsme dorazili v 18:15 hod do cíle naší cesty – krásného městečko Angermünde. Přivítání bylo překrásné a srdečné. První večer nechyběl ani ohňostroj. Ubytovali jsme se v internátu školy ABW.


Hlavním záměrem této výměnné stáže bylo seznámit se s německou kuchyní – jejími odlišnostmi od naší kuchyně, způsobem stolování a obsluhou hostů.
Během pobytu jsme byli rozděleni do dvojic nebo trojic na různá pracoviště: obchodnice vykonávaly kancelářské práce ve fiktivní firmě místní školy a studenti gastronomických oborů pracovali ve školní jídelně nebo v pohostinstvích Zum Pferdestall a Zum Dorfkrug.


Já jsem vykonávala praxi v krásné restauraci Zum Pferdestall. Samozřejmě, že jsem hned sama nevařila, ale dělala pomocné práce jako škrabání brambor, loupání a krájení cibule. Čistila jsem zeleninu, poté ji krájela na nudličky a připravovala z ní různé, u nás i neobvyklé zeleninové saláty. Jeden den jsme měly s Monikou možnost předvést své kuchařské umění a uvařily pro personál restaurace k obědu španělské ptáčky s rýží. Jako dezert zapékané palačinky s tvarohem. Své znalosti německého jazyka jsem si vyzkoušela i při obsluze hostů v restauraci.


Co se týká mých poznatků, překvapila mě příprava míchaných nápojů, jejichž složení bylo pro nás nezvyklé například pivo a Sprite, nebo Cola s Mirindou. Dalším zjištěním bylo, že v německé kuchyni se používá pro přípravu pokrmů mleté maso v daleko větší míře než u nás. Velmi mně zde také chyběly polévky, ale na druhé straně zase překvapily zákusky po jídle. Byly to většinou různé druhy želé ve skleničkách.


Během pobytu byly pro nás připraveny i různé odborné semináře, např. o mořských plodech, sýrech nebo o víně. Největší zážitky jsem měla ze semináře o mořských plodech. Nejenom, že jsem se o nich dozvěděla plno zajímavostí, ale také jsem si vyzkoušela přípravu humrů a krevet od začátku až po servírování a samozřejmě je i ochutnala. Při závěrečném semináři o slavnostních tabulích jsme se naučili skládat nové tvary ubrousků (nejkrásnější byl ubrousek ve tvaru leknínu) a připravovali slavnostní tabule na určité téma: mořskou, svatební a narozeninovou. Při konečném hodnocení jsme uspěli velmi dobře.


Program naší stáže byl velmi nabitý a velmi dobře organizován. Kromě odborné činnosti jsme měli možnost seznámit se se zdejší krajinou. Prohlédli jsme si městečko Angermünde. Viděli staré město, věž, klášter, náměstíčko a další historická zákoutí.


Byla nám umožněna prohlídka zdejší školy, kde se žáci učí podobným oborům jako my. Velmi se nám líbila okolní příroda, kterou jsme mohli poznat na překrásných exkurzích: na pštrosí farmu, do Berlína a na ostrov Rujana, kde jsme se projeli parníkem podél křídového pobřeží a na pláži mohli smočit své nohy ve vodách Baltického moře.


Blížil se čas rozloučení. V pátek jsme převzali certifikáty s květinovými dary. Odjezd z Angermünde byl v sobotu ráno a za doprovodu pana Foggeho jsme odjeli vlakem do Berlína. Zde jsme se srdečně rozloučili a odcestovali domů. Do Třebíče jsme šťastně a v pořádku dorazili večer v 18:30 hodin.
Na tuto stáž budu dlouho vzpomínat a jsem velmi ráda, že mně bylo umožněno se jí zúčastnit. Nejenom, že jsem viděla spoustu nových věci, ale také se dozvěděla plno zajímavých novinek a mohla vyzkoušet různé věci, které by u nás ve škole nebyly ani možné. Dalším poznatkem je, jak důležité je studium cizích jazyků pro další uplatnění v životě, a proto bych se tomuto studiu chtěla dále věnovat.


Na závěr bych touto cestou ráda poděkovala všem lidem, kteří mi tuto stáž umožnili podniknout a hlavně našim bezvadným paním učitelkám, které s námi měly velkou trpělivost.

ELIŠKA KORNETOVÁ

5.11.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 15 500 Kč

Prodavači smíšeného zboží PRODAVAČ/KA. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15500 kč, mzda max. 16000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: - Flexibilita, příjemné vystupování, spolehlivost, práce na PC, trestní bezúhonost, praxe v oboru , Místo výkonu práce Náměšť n. O.. Pracoviště: Milan kučera - kučera - centrum potravin, Masarykovo nám., č.p. 102, 675 71 Náměšť nad Oslavou. Informace: Milan Kučera, +420 568 620 583.

Administrativa - Administrativa Recepční 6 200 Kč

Recepční (kromě recepčních v hotelích a dalších ubytovacích zařízeních) RECEPČNÍ. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 6200 kč, mzda max. 8000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Určeno pro OZP., Obsluha recepce a obsluha solária. Potřebná školení zajistí zaměstnavatel.. Pracoviště: Lexfin s.r.o.-pracoviště třebíč, 9. května, č.p. 25, 674 01 Třebíč 1. Informace: Eva Tallová, +420 731 670 366PO-ČT8:00-14:00hod.,PÁ8:00-12:00.

Gastronomie - Gastronomie Číšník, servírka 15 200 Kč

Číšníci a servírky ČÍŠNÍK - SERVÍRKA. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dělené směny, úvazek: . Mzda min. 15200 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadujeme pozitivní přístup k lidem a chuť pracovat., Zaměstnanecké výhody: oběd zdarma. Pracoviště: Maják budkov s.r.o., 675 42 Budkov. Informace: Gabriela Bílá, +420 724 723 905.

Tvůrčí práce a design - Tvůrčí práce a design Grafik, výtvarník 15 000 Kč

Grafici a výtvarníci v multimédiích GRAFIK A PRACOVNÍK MARKETINGOVÉHO ODDĚLENÍ. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 30000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Aktivní znalost grafických programů Adobe - Photoshop, Illustrator, InDesign, Adobe Premiere, After Effect, základní znalost HTML, zkušenosti v oblasti zpracování videa, animace a webové grafiky, MS Office, zkušenosti v oblasti fotografování vítány, zájem a základní přehled v oblasti ekonomie, financí a investic, anglický jazyk. Dále samostatnost, flexibilita, kreativita, aktivní přístup, spolehlivost, pečlivost a cit pro detail. Pracovní poměr na dobu určitou s možností vzniku PP na dobu neurčitou a platový postup. Nástupní plat dle ověřených znalostí 15-30 tis.. Pracoviště: Ibis ingold, a.s. - pracoviště mor. budějovice, Jiráskova, č.p. 908, 676 02 Moravské Budějovice 2. Informace: Milada Kselíková, +420 776 098 907.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Z Budějovic na Jemnici se pojede po objížďce. Jackov zavírají

Snímek je z předávání dílů na stavbu nákladního auta.
3

Studenti postaví silničářům tatrovku

Božská houba nesmrtelnosti roste i na Vysočině

Vysočina - Unikátní nález se podařil houbařce z Nového Města na Moravě v Koníkovském polesí. Na smrkovém pařezu našla takzvanou božskou houbu nesmrtelnosti.

Václav Hudeček i místní rodáci vystoupí na festivalu

Moravské Budějovice – Ve dnech 17. až 19. srpna 2018 se na Mezinárodním hudebním festivalu Václav Hudeček a jeho hosté v Moravských Budějovicích opět představí špičky současné vážné hudební scény. Letos je to už 11. ročník.

Tři šelmy na útěku a zbytečná smrt pod koly expresu: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pondělí 16. července 2018.

Ozimý ječmen je už téměř sklizen, z polí už mizí i ozimá pšenice

Vysočina – První data z letošních žní na Vysočině potvrzují, že jsou sklizňové práce v polovině července dál než před rokem. K letošnímu 16. červenci je sklizena pětina ploch obilí a téměř třetina, na nichž zemědělci pěstují řepku.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT