VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Studenti Hotelové školy se zúčastnili stáže v Německu

Třebíč/ Angermünde - Letošní stáže v německém Angermünde se zúčastnilo 10 studentů Hotelové školy Třebíč z oborů hotelnictví, obchodník a kuchař – číšník za doprovodu paní učitelky Lapešové a paní učitelky Vilimové.

5.11.2008
SDÍLEJ:

Studenti Hotelové školy na stáži v Německu. Seminář o mořských plodech.Foto: Eliška Kornetová

Naše cesta začala v sobotu 6.9. 2008 ráno v 7:25 hod na třebíčském vlakovém nádraží. Vedla přes Brno a potom mezinárodním rychlíkem do Berlína, kde na nás čekal pracovník partnerské školy ABW pan Dietrich Fogge – sociální pedagog. Pod jeho vedením jsme dorazili v 18:15 hod do cíle naší cesty – krásného městečko Angermünde. Přivítání bylo překrásné a srdečné. První večer nechyběl ani ohňostroj. Ubytovali jsme se v internátu školy ABW.


Hlavním záměrem této výměnné stáže bylo seznámit se s německou kuchyní – jejími odlišnostmi od naší kuchyně, způsobem stolování a obsluhou hostů.
Během pobytu jsme byli rozděleni do dvojic nebo trojic na různá pracoviště: obchodnice vykonávaly kancelářské práce ve fiktivní firmě místní školy a studenti gastronomických oborů pracovali ve školní jídelně nebo v pohostinstvích Zum Pferdestall a Zum Dorfkrug.


Já jsem vykonávala praxi v krásné restauraci Zum Pferdestall. Samozřejmě, že jsem hned sama nevařila, ale dělala pomocné práce jako škrabání brambor, loupání a krájení cibule. Čistila jsem zeleninu, poté ji krájela na nudličky a připravovala z ní různé, u nás i neobvyklé zeleninové saláty. Jeden den jsme měly s Monikou možnost předvést své kuchařské umění a uvařily pro personál restaurace k obědu španělské ptáčky s rýží. Jako dezert zapékané palačinky s tvarohem. Své znalosti německého jazyka jsem si vyzkoušela i při obsluze hostů v restauraci.


Co se týká mých poznatků, překvapila mě příprava míchaných nápojů, jejichž složení bylo pro nás nezvyklé například pivo a Sprite, nebo Cola s Mirindou. Dalším zjištěním bylo, že v německé kuchyni se používá pro přípravu pokrmů mleté maso v daleko větší míře než u nás. Velmi mně zde také chyběly polévky, ale na druhé straně zase překvapily zákusky po jídle. Byly to většinou různé druhy želé ve skleničkách.


Během pobytu byly pro nás připraveny i různé odborné semináře, např. o mořských plodech, sýrech nebo o víně. Největší zážitky jsem měla ze semináře o mořských plodech. Nejenom, že jsem se o nich dozvěděla plno zajímavostí, ale také jsem si vyzkoušela přípravu humrů a krevet od začátku až po servírování a samozřejmě je i ochutnala. Při závěrečném semináři o slavnostních tabulích jsme se naučili skládat nové tvary ubrousků (nejkrásnější byl ubrousek ve tvaru leknínu) a připravovali slavnostní tabule na určité téma: mořskou, svatební a narozeninovou. Při konečném hodnocení jsme uspěli velmi dobře.


Program naší stáže byl velmi nabitý a velmi dobře organizován. Kromě odborné činnosti jsme měli možnost seznámit se se zdejší krajinou. Prohlédli jsme si městečko Angermünde. Viděli staré město, věž, klášter, náměstíčko a další historická zákoutí.


Byla nám umožněna prohlídka zdejší školy, kde se žáci učí podobným oborům jako my. Velmi se nám líbila okolní příroda, kterou jsme mohli poznat na překrásných exkurzích: na pštrosí farmu, do Berlína a na ostrov Rujana, kde jsme se projeli parníkem podél křídového pobřeží a na pláži mohli smočit své nohy ve vodách Baltického moře.


Blížil se čas rozloučení. V pátek jsme převzali certifikáty s květinovými dary. Odjezd z Angermünde byl v sobotu ráno a za doprovodu pana Foggeho jsme odjeli vlakem do Berlína. Zde jsme se srdečně rozloučili a odcestovali domů. Do Třebíče jsme šťastně a v pořádku dorazili večer v 18:30 hodin.
Na tuto stáž budu dlouho vzpomínat a jsem velmi ráda, že mně bylo umožněno se jí zúčastnit. Nejenom, že jsem viděla spoustu nových věci, ale také se dozvěděla plno zajímavých novinek a mohla vyzkoušet různé věci, které by u nás ve škole nebyly ani možné. Dalším poznatkem je, jak důležité je studium cizích jazyků pro další uplatnění v životě, a proto bych se tomuto studiu chtěla dále věnovat.


Na závěr bych touto cestou ráda poděkovala všem lidem, kteří mi tuto stáž umožnili podniknout a hlavně našim bezvadným paním učitelkám, které s námi měly velkou trpělivost.

ELIŠKA KORNETOVÁ

5.11.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Nové elektronické označníky na zastávkách na Komenského náměstí.
5

VIDEO: Nové označníky ukazují skutečný příjezd autobusů

Vánoční trhy na Staroměstském náměstí v Praze.
16

Kam na nejlepší svařák. A za kolik?

AKTUALIZOVÁNO

V Jihlavě měl vraždit bývalý partner oběti. Policie hledá svědky i pachatele

Jihlava - Celá Jihlava je na nohách. Všechny zajímá páteční vražda jednasedmdesátileté ženy, ke které došlo na Bedřichově. Podle informací policie by mohl být vrahem ze Slavíčkovy ulice bývalý partner oběti. Policie po podezřelém stále pátrá, a to nejen na Vysočině. Policisté se obracejí na veřejnost, o spolupráci prosí i svědky tragické události a taxikáře.

Paní Jarmile se splnilo vánoční přání. Setkala se s papežem Františkem

Třebíč - Paní Jarmila Vrzáčková z třebíčského domova pro seniory dostala ten nejkrásnější vánoční dárek. Setkala se s papežem Františkem. Svatý otec ji při generální audienci v aule Pavla VI. ve Vatikánu dokonce objal, požehnal jí a daroval jí růženec.

AUTOMIX.CZ

Víte, co je černý led? Poradíme, jak ho poznat a jak se s ním vypořádat

Ze všech zimních nástrah na motoristy (a vlastně obecně na všechny), je jednou z nejhorších takzvaný „černý led“. Ten je totiž skoro nerozpoznatelný, ale strašlivě kluzký, což může způsobit velkou spoustu nemilých situací. Znáte taková ta videa, kdy se auta se zabržděnými koly nekontrolovaně kloužou jako saně? Tak přesně to umí černý led.

Město ustoupilo, na platy řidičů peníze dá

Třebíč – Zdá se, že hrozící stávka řidičů městské autobusové dopravy v Třebíči (MAD) je zažehnána. Vedení města totiž ustoupilo tlaku šoférů i jejich zaměstnavatele, koncernu Icom transport, a uvolní částku 200 tisíc euro na dorovnání mezd.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT