Třeba před Třebíčí ve směru od Jaroměřic nad Rokytnou. „Jeli jsme autem do Brna. Normálně nám cesta trvá do dvou hodin, teď jsme tam byli za tři hodiny a patnáct minut," líčila Andrea Nekulová z Jemnicka.

Zpoždění nabíralo i velké množství linkových autobusů. Jen obtížně se jim jezdilo v okolí Rudíkova, problémy zaznamenaly řidiči také u Koněšína. Při vzájemném vyhýbání tam v příkopu skončil nákladní vůz i autobus. „Čtyři desítky pasažérů vyvázly bez zranění," podotkla mluvčí Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina Petra Musilová.

Do odstraňování následků námrazy se zapojili také silničáři. Kvůli riziku pádu stromů uzavřeli v pondělí ráno silnice mezi Opatovem a Heralticemi, Lipníkem a Zárubicemi, Bítovánkami a Římovem a také úsek z Budkova do Lomů. Během odpoledne se úseky dařilo postupně otevírat.

Na dalších místech sypaly cestáři technickou sůl a písek. Inertní materiál však v podstatě neúčinkoval. „Pořád mrholí, posyp přimrzá a vytváří se stále nová vrstva ledu. Posyp na silnicích nižších tříd tak musíme prakticky neustále obnovovat," popisoval pondělní situaci vedoucí silničářů na Třebíčsku Miroslav Černý.

Na silnice spadlo čtyřicet stromů

Zatímco někde stromy pádem jen hrozily, jinde se pod tíhou ledu rozlamovaly. Během neděle a pondělí vyjížděli hasiči k více jak čtyřiceti kmenům či větvím. Větší množství dřeva z komunikace odstraňovali například mezi Lesonicemi a Babicemi, u Pálovic nebo Věstoňovic. Větve nad frekventovanou silnicí I/38 u Želetavy hasiči odstranili preventivně.

Plné ruce práce měly také technické služby měst a obcí. Písek ležel od rána na chodnících v centru Třebíče, na méně frekventovaná místa se však dostával až se zpožděním. Pády chodců tak nebyly výjimkou v okresním městě, ani například v Náměšti nad Oslavou. Lidé tak dávali často přednost chůzi po trávnících.

Kilogramy ledu

Přicházející zimu pocítili lidé i ve svých domácnostech. Výpadky dodávek elektřiny se objevily na několika místech Třebíčska, největší problémy ještě odpoledne přetrvávaly u Opatova a Předína. „Výpadky se ale týkají už pouze menších oblastí, jako například Zlatomlýn u Opatova nebo pionýrského tábora," řekl vedoucí regionální správy E-on Petr Kristek.

Tíha námrazy na elektrických kabelech byla značná. V pondělí hodinu po poledni zaznamenaly energetici u Předína hmotnost ledu 3,4 kilogramu na každém metru vysokého vedení, u Klučova to bylo 3,1 kilogramu. „Je to lokální problém. Běžně se nám stává, že třeba na kopci námrazu máme a o dvě stě metrů níž nic," popisoval Kristek.

Kvůli ledovým zmrazkům povolal tři záložní týmy do služby, další lidé pracují na čištění lesních průseků, aby se energetici mohli k problematickým místům snáz dostat.

Proti námraze bojují nejčastěji vyhříváním kabelů. „Kvůli nedostatku času jsme museli na Jihlavsku přistoupit už i k ručnímu oklepávání vedení," přiblížil Petr Kristek.