„Byl to malý zázrak, že nám to tu dávno nespadlo na hlavu, stačila jedna vichřice a nevím, co by se dělo,“ upozornil budějovický starosta Vlastimil Bařinka. Druhou velmi podstatnou komplikací je fakt, že chybí miliony na letošní druhou fázi přestavby.


„Žádali jsme v druhém kole Regionálního operačního programu o 50 milionů, bohužel jsme neuspěli, byť jsme byli upozorňováni, že bychom peníze dostat mohli,“ podotkl Bařinka, který v nejbližší době pojede do Prahy za projekt orodovat na ministerstva kultury a financí.


Rozestavěný dům je velká komplikace


V loňském roce se v první fázi proinvestovalo přes 24 milionů korun, z nichž celých 15 milionů poskytlo právě ministerstvo financí. Místní stavební firma opravila horní patro včetně střechy.


„Pro nás je rozestavěná Beseda velká komplikace, nemáme pořádně kde dělat akce, moc nám chybí sál,“ namítla ředitelka budějovické kultury Jaromíra Hanáčková. Zatím funguje pronájem v sokolovně, některé pořady se dají dělat v Zámeckých konírnách, při pěkném počasí i venku na nádvoří zámku.


Krizové řešení


Ovšem pokud nemá kulturní středisko vlastní prostory na patřičné úrovni, vzrůstají samozřejmě podle Hanáčkové náklady. „Myslím, že radnice nyní zvolí krizové řešení a pokusí se sehnat peníze alespoň na to nejdůležitější – opravu sálu včetně technického zázemí a sociálního zařízení,“ naznačila Hanáčková. To je zhruba polovina částky, kterou město nezískalo na dotacích. Na dotaz Deníku, zda by se nedaly kulturní akce dělat alespoň provizorně za současného stavu, Hanáčková namítla, že zřejmě ne: „Tam se neví, co dělníci objeví po odkrytí podlah sálu. Existují obavy, že i tento strop nad restaurací může být v havarijním stavu a stejně ztrouchnivělý, jako dosud odkryté stropy a dřevěné konstrukce.“


Pokud tedy Budějovičtí letos seženou finance alespoň na to nejnutnější, bude ještě zbývat dodělat nové šatny, obnovit vchod a schodiště a v patře prostory pro občerstvení.