V takovém počasí mají svoji práci ztíženou všichni zaměstnanci, kteří musí pracovat venku. Mezi ně patří také městští policisté z Moravských Budějovic a Třebíče. „Je to nepříjemné, ale velký problém s tím nemáme. Práci zvládneme v jakémkoli počasí," říká odhodlaně mluvčí třebíčských strážníků Lucie Šerková.

Podobně to vidí i zástupkyně vedoucího strážníka v Moravských Budějovicích Hana Nixová. „Ráno, když jdou děti do školy, musí strážníci stát u přechodů. To je v těchto mrazech náročné. Jelikož se dali na tuto práci a ví, co je v ní čeká, tak s tím musí počítat," doplnila Nixová.

V obou městech navíc strážníky vybavili kvalitním teplým oblečením od bot a termoprádla až po rukavice a čepice. Pokud je opravdu velký mráz, pomáhají si i častějším ježděním v autech.

Díky tomu se jim daří odvádět práci i v současných mrazivých podmínkách. „V létě je to podstatně horší, jelikož tropické teploty tady máme čím dál častěji. Pokud musí chodit strážník po rozpálené ulici či náměstí, je to hodně náročné," poznamenala Nixová.

Obtíže na nádraží

Řešit v zimě musí moravskobudějovičtí městští policisté i náročnější obtíže, než jsou nízké teploty. „Řešíme problém s bezdomovci. Jelikož je velká zima, tak se naučili stahovat do čekárny na vlakové nádraží," sdělila policistka.

Bezdomovci obsadí čekárnu a cestující čekají raději venku na peróně. „Musíme je vyvádět i několikrát denně," popsala Nixová.