Pestřejší jídlo by uvítala také Hana Koláčková. „Strava pro novopečené maminky by měla vypadat jinak,“ je přesvědčená. Podle ní by to chtělo více ovoce a zeleniny. „Ale to je bohužel problém většiny nemocnic,“ podotkla Koláčková.

Na porodním oddělení se podle slov vedoucího nemocniční kuchyně novoměstské nemocnice Jana Hutaře podává šetřící strava. „To znamená, že je omezený výběr ovoce a zeleniny, neobsahuje nadýmavé potraviny, nepodávají se smažená jídla a podobně,“ uvedl.

Dominika Bukáčková, 18.6.2022, Bystřice nad Pernštejnem, Nemocnice Nové Město na Moravě, 3300 g, 50 cm
Podívejte se na miminka narozená na Vysočině v 25. týdnu roku 2022

Speciální porodní dietu nemají, nicméně zvažují další úpravy jídelníčku pro novopečené maminky. „Pokud se kojícím maminkám zdá, že je jídla málo, měly by kontaktovat personál oddělení. Ten pak může požádat o návštěvu nutričního terapeuta nebo o zasílání přídavků z kuchyně. Snažíme se hledat inspiraci i v jiných nemocnicích,“ dodal Hutař.

Bufetová varianta

Podle odbornice v oblasti zdravotní prevence a výživy Margit Slimákové je stěžejní, aby strava byla chutná, výživná a kvalitní. „Bavíme-li se například o snídani, jde o základní potraviny bez přehnané úpravy. Tedy žádné koblihy a rohlíky. Ideální je, aby byl výběr, tedy bufetová varianta. Když si totiž ženy samy vyberou, co si dají na talíř, také to pak sní,“ nastínila. V opačném případě podle ní jídlo mnohdy skončí v koši, což je neefektivní a neekonomické. Stravu pak rodičkám přivážejí příbuzní.

Některé nemocnice už na zmíněnou bufetovou variantu přecházejí. Například v nemocnici v Kyjově na Hodonínsku. „Od začátku června jsme přešli na stravování formou rautu, převážně snídaně, ale vychystáváme to přes celý den. Ohlasy matek jsou skvělé,“ oznámila tamní mluvčí Veronika Hollerová.

Adam Neubauer vyhrál třikrát soutěž barista roku. Nyní praží vlastní kávu a provozuje kavárnu v Brně.
Elitní český barista pochází z Nového Města, radost ale rozdává v Brně

A právě bufetovou variantou zvažují v novoměstské nemocnici. „Šlo by zejména o snídaně. Všechno však závisí na rekonstrukci gynekologického pavilonu,“ připomenul Jan Hutař opravy, které přijdou na pořad dne příští rok.

Změny v Pelhřimově

Bufetovou stravu by uvítali také v pelhřimovské nemocnici. Matky si stěžovaly zejména na nedostatek ovoce a zeleniny a na nadýmavé potraviny. „Já jsem například den po porodu dostala svíčkovou s knedlíkem, další dny jsme měli zapečené brambory plné cibule a další den byla čočka s párkem. Myslím, že na výběr bylo vždy že dvou jídel a občas byla jedna alternativa malinko lepší, ale celkově podle mě tragédie,“ popsala. Čerstvé ovoce nebo zeleninu na talíř téměř nedostaly. „Jednou jsme měli psáno v jídelníčku ovoce a bylo to pravděpodobně chemické pomerančové pitíčko, nic jiného co by alespoň vzdáleně připomínalo ovoce tam fakt nebylo,“ řekla Tereza Vopálenská.

Matky si mohou v pelhřimovské nemocnici vybírat ze dvou druhů jídel - například mezi hovězí svíčkovou s houskovým knedlíkem, nebo vepřovým masem s dušenou mrkví a bramborem. „Ze zkušeností nutričních terapeutek pelhřimovské nemocnice vyplývá, že pokud jsou v jídelním lístku na výběr proti sobě racionální a nepříliš vhodná jídla, většina pacientek si vybere druhou možnost,“ upozornila mluvčí pelhřimovské nemocnice Alexandra Knapová.

Policejní pátrání. Ilustrační foto.
Kdo na Pelhřimovsku zmizel beze stopy: stařenka z Kamenice i Filipínka z Počátek

Ovoce dostávají maminky na oddělení šestinedělí dle Knapové denně. „Někdy je nahrazeno džusem. Do stravy hospitalizovaných maminek po porodu nezařazujeme nadýmavá jídla. Zmiňovaná čočka s párkem je v jídelním lístku pouze občas a na oddělení šestinedělí ji mohla dostat pacientka pouze před porodem, a to v případě, že měla od ošetřujícího lékaře ordinovánu diabetickou dietu při gestačním diabetu,“ vysvětlila Knapová.

V třebíčské nemocnici mají matky taky problém s nadýmavými potravinami. „Porce byly dostačující, ale mám zkušenost s nadýmavou stravou. Děti na oddělení řvaly celou noc,“ řekla Lenka Kala.

V nemocnici pak lze dostat i druhou večeři. Nadýmavé potraviny by v ní být neměly. „Zelený hrášek v polévce se nebere jako luštěnina. Vynecháváme také nadýmavou zeleninu, kynutá těsta a podobně. Zelenina a ovoce jsou v jídelníčku minimálně dvakrát denně,“ vysvětlila vedoucí nutriční terapeutka Zdeňka Bartošová.