Pro letošní volby ale počet dosazených členů na mnoha místech vzrostl.

Například v Přibyslavicích musel starosta doplnit jen dva členy tamní komise, která v pátek a v sobotu bude dohlížet na hladký průběh sněmovních voleb. „Letos máme čtyři lidi, které nominovaly strany. Bohužel jsem kvůli tomu musel některé občany, kteří v komisi zasedali pravidelně a při tom si vydělali nějakou korunu, odmítnout," řekl starosta obce Roman Vrbka.

V minulosti bývali v přibyslavické komisi nominanti KSČM a KDU-ČSL. „Tentokrát k tomu přibyli zástupci TOP 09 a ANO. Nevzpomínám si, že by o to byl v některých z předchozích voleb takový zájem," podivoval se starosta.

Podobnou situaci zaznamenávají také v nedaleké Nové Vsi, kromě člověka, shodou okolností z Přibyslavic, vyslaného komunistickou stranou, usedne v komisi i zástupce lidovců. „Z KSČM jsme tady mívali člověka běžně, druhý je ale výjimkou," vylíčil novoveský starosta Jiří Hrabánek.

Stejná situace nastala také v Sedleci, kde budou mít letos zastoupení lidovci. „V tomto případě jde o ojedinělou věc. V minulosti u nás vždy seděl někdo za KSČM, v poslední době to ale opadlo," připomněl sedlecký starosta Pavel Petrák.

Zkušených pět členů zasedne do volební místnosti ve Výčapech, zároveň se mezi nimi nově objeví zástupce TOP 09. „Jde o už několikanásobnou členku komise, která je z naší obce, letos ale bude zastupovat politickou stranu. Kromě toho pravidelně přijíždí jeden pán z Třebíče za komunisty," doplnil starosta Zdeněk Voltr.

Do volebních komisí mohly strany své zástupce nominovat nejpozději 10. října. Jejich přítomnost hlásily přímo starostům. „Podmínkou je plnoletost a to, že dotyčný nesmí být kandidátem ve sněmovních volbách. To ale platí pro jakéhokoli člena komise," upřesnila Věra Brabencová z třebíčského správního odboru, který na průběh voleb dohlíží.