Více než tisíc členů má aktuálně třebíčská okresní organizace KSČM. V posledních dvou letech navíc zaznamenala zvyšující se zájem mladých. „Loni jsme přijali jedenáct mladých lidí ve věku od 18 do 25 let, další tři pak do 50 let věku. Celkem čtrnáct nových členů je pro nás nebývalý výsledek," řekl předseda okresního výboru komunistů v Třebíči Josef Číž.

Přibližně 780 členů má KDU-ČSL. Od ledna tohoto roku přijala na Třebíčsku tři nové straníky, jednoho uchazeče odmítla. „Jde o standardní stav, žádný extrém," podotkl předseda třebíčských lidovců Jaroslav Hrubý.

Komunisté i lidovci si ale každého zájemce důkladně prověřují. „Nejsme účelové sdružení, máme svou historii a dlouhodobé programové zásady. K nim musí členové dospět, ne se rozhodnout ad hoc, když se to zdá jako oboustranně výhodné," poznamenal Hrubý.

I komunisté mluví podobně. „Osobně si se zájemcem pohovoříme, abychom měli jistotu, že je to skutečně člověk levicově zaměřený a chce vstoupit do komunistické strany. Nepřipustili bychom, aby si ji někdo pletl s kteroukoli jinou," zdůraznil Číž.

Nové členy získává také sociální demokracie. Jen letos v srpnu přijala na Třebíčsku čtyři nové členy a o dalších přihláškách budou místní organizace rozhodovat teď v září. „Členy přijímáme průběžně, nelze hovořit o boomu před volbami. V současné době máme 185 členů," sdělil předseda okresního výkonného výboru sociálních demokratů Zdeněk Ryšavý.

Slábne naopak základna občanských demokratů. Za posledních rok jí ubylo dvaadvacet členů. „Převážně pro nespokojenost s vývojem v ODS a také kvůli úmrtí," vysvětlil předseda oblastního sdružení Vítězslav Jonáš. Dodal, že zatím posledního člena přijalo místní sdružení v Dukovanech v závěru června.

Příval členů před blížícími se sněmovními volbami, které se uskuteční už za necelých sedm týdnů, nehlásí ani Starostové a nezávislí.

„Na Třebíčsku máme přibližně 25 členů a také množství dalších registrovaných příznivců. Mohu konstatovat, že se především zvyšuje zájem o politiku. Za to jsem velice rád," řekl člen krajského výboru Starostů a nezávislých Jan Břížďala.

„Naši registrovaní příznivci mohou zažádat o status člena až po dvou letech. Aktivně se ale mohou podílet na činnosti našeho hnutí," doplnil Břížďala.

Zájem po volbách prezidenta

Nové členy přijímá průběžně i TOP 09, která se na volby připravuje s podporou Starostů a nezávislých. Hlavní zájem o členství nastal podle předsedkyně třebíčského Regionálního výboru TOP 09 Jany Spekhorstové po prezidentských volbách, v nichž skončil celostátní předseda strany Karel Schwarzenberg na druhém místě.

„Členů máme přibližně tři desítky, navíc za námi stojí i mnoho registrovaných příznivců, jak TOP 09, tak i Fóra Karla Schwarzenberga," připomněla Spekhorstová.

Zvýšený zájem o stranickou knížku evidují menší strany. Počty jejich členů jsou ale v porovnání s těmi tradičnějšími o poznání nižší. „Na Třebíčsku to zatím není žádná sláva, aktuálně registrovaných máme 14 členů.," řekl předseda Krajského výboru SPOZ Bohumil Trávník. „V závěru srpna ale byla ustanovena nová místní organizace v Kralicích nad Oslavou," podotkl šéf Zemanovců na Vysočině.

Třebíčská organizace hnutí ANO přijala za uplynulý rok své politické existence deset členů, posledního z nich před měsícem.

Samostatně do sněmovních voleb nepůjdou Věci veřejné. Spekuluje se o jejich budoucí spolupráci s hnutím Tomia Okamury Úsvit přímé demokracie. Na Třebíčsku se jejich členové sdružují v organizacích v Třebíči, Okříškách a Mastníku. „Dohromady je nás přibližně patnáct," řekl předseda třebíčské organizace Martin Svoboda.

U zrodu třebíčské buňky Strany zelených byli čtyři členové, dnes je jich sedm. „Už je to šest let, co jsme základní organizaci založili. Pohyb ale byl po celou dobu minimální," potvrdila předsedkyně Strany zelených v Třebíči Hana Houzarová.

Počty členů politických stran a hnutí na Třebíčsku

Komunistická strana Čech a Moravy 1 002

Křesťanská demokratická unie Československá strana lidová 780

Česká strana sociálně demokratická 185

Občanská demokratická strana 136

TOP 09 30

Starostové a nezávislí 25

Věci veřejné 15

Strana práv občanů Zemanovci 14

Politické hnutí ANO 10

Strana zelených 7