Tak veliké a sladké jahody v marketu neuvidíte, pochvalují si sestry Jana a Věra Vašíčkovy z Havlíčkova Brodu. Jedny ze stovek návštěvníků, kteří přijeli na jahodovou farmu rodiny Šantrůčkových v České Bělé na Havlíčkobrodsku.

Kdysi honosná budova obchodní akademie pustne a chátrá.
Šanci získat obchodní akademii v Havlíčkově Brodě má už jen Charita

Je odpoledne a jahodová farma za hřbitovem je doslova obležená auty. Kam oko dohlédne se táhne do daleka jahodové pole. Na něm se sklánějí sběrači jako pilní mravenečci. Ruce jen kmitají. Není divu. Dát víc než sto korun za kilo jahod v marketu a minimálně o polovinu méně za jahody ručně nasbírané, je rozdíl. Přišli na to i manželé Dobiášovi z Prahy.

„Máme na Brodsku chalupu a dlouho jsme o té plantáži nevěděli. Zjistili jsme to loni a teď sem budeme jezdit pravidelně. Je to nádhera. Tak velké a sladké jahody jsme ještě nejedli,“ zdůrazňuje Karel Dobiáš. Stejně tak si pochvaluje samosběr i Věra Kubátová z Pelhřimovska, která si odváží domů několik plných přepravek.

Cesta pilného sběrače začíná hned u vstupu. Tam mu majitel jahodárny Lubomír Šantrůček zváží jeho přepravku, bedýnku, kyblík, košík. Zkrátka vše, s čím sběrač na plantáž přijel. Pak si nechá sběrač zvážit natrhanou úrodu. Kdo už nemá sílu jahody odvézt, tomu Šantrůčkovi půjčí i kárku.

Jahodárna Šantrůček

Za hřbitovem u kapličky směrem k obchvatu České Bělé

Rozloha pole asi šest hektarů

Samosběr je každý den od 8 do 18 hodin

Sklizeň potrvá cca 3 týdny.

Cena - samosběr 57 korun za kilogram

Možno platit hotově i kartou

Trhat lze do vlastních nádob nebo zakoupených kelímků na 1 kilo, košíků na 3 kila, bedýnek na 5 kilo

Jahody jsou pěstované ekologicky

Meziřádky jsou podestlány slámou, což omezuje růst plevelů a tím i používání herbicidů

Na opylování květů jahod používá jahodárna včely, jejichž med i prodává

Kde je možné jahody už trhat, a kde ne, vysvětlí lidem jeden z desítky brigádníků. Jeden z nich se jmenuje Šimon Beránek. Je to student z České Bělé. „Já si jahodovou brigádu našel na sociálních sítích. Jsem tady letos poprvé. Jsem spokojený a příští rok půjdu zas. Jahody mám moc rád, nejradši v knedlíku,“ říká mladík a koutkem oka sleduje sběrače.

Dohlíží i například na to, aby lidé na plantáži nekouřili. „Tady se nekouří. Nikde. Nemám chuť vybírat nedopalky ze záhonu,“ vysvětluje jahodový král Lubomír Šantrůček. Jenže ne každý to pochopí. Jeden ze sběračů pokuřuje přímo u stánku. „Prosím uhaste tu cigaretu a hlavně ji neházejte na zem,“ žádá ho důrazně majitel jahodárny. Naštvaný sběrač odchází, ale s plnou bednou jahod.

Jahodová plantáž rodiny Šantrůčkových má asi šest hektarů. Jahody na ní rostou už třetím rokem. „Nikde v okolí nebyla šance koupit a pěstovat travní jahody, tak jsem ti zkusil a vyšlo to. Teď to zkoušejí i další,“ říká Lubomír Šantrůček.

Chvála na jeho jahody ho hřeje u srdce. „Je vidět, že to děláme s láskou. Tak, jak se má. Dřív na tomhle poli rostl jetel, takže půda je kvalitní. Samozřejmě přihnojit občas musíme. Na pomoc máme brigádníky. Zájem je velký. V Bělé je teď dost studentů, co si chtějí přivydělat,“ dodává Šantrůček.

Na jejich jahodové plantáži se za půl dne vystřídá i šest stovek sběračů z celé Vysočiny i odjinud. O pole se Lubormír Šantrůček stará společně se synem. Přibrali si v Bělé i starý statek, kde nabízejí farmářské produkty. Med, kmín, zeleninu ale také medovinu a zavařeniny.

Za kilo jahod zaplatí sběrači na jahodové farmě sedmapadesát korun, na ruku i kartou „Zdražovat jahody jsme nechtěli. Zdražují všichni všechno, a to myslím stačí,“ konstatuje Lubomír Šantrůček. Pole nabízí úrodu jahod tak dlouho, dokud není vysbíráno. To je asi měsíc.